Column

Beleggers in Azië moeten het hoofd koel houden

De dure dollar en de handelsoorlog met de VS wegen zwaar op de Aziatische beurzen. Medha Samant van Fidelity International laat zich niet uit het veld slaan. "Verandering is de constante in Azië."

Medha Samant van Fidelity International was maandag heel kort in het land. Tijdens de reis van haar standplaats Hongkong naar Fidelity's hoofdkantoor in Londen deed zij eventjes Schiphol aan. Waar een mainport allemaal goed voor is.

Samant heeft veel te vertellen over de aandelenbeurzen in Azië. Als beleggingsstrateeg Asia Equities van Fidelity International is zij goed ingevoerd. Haar weinig verrassende hoofdboodschap: "Wij zijn structureel positief over Aziatische aandelen, maar we leven nu in een uitdagende tijd."

Medha Samant

Samant doelt daarbij natuurlijk vooral op het uit de hand lopende handelsconflict van de VS met de rest van de wereld, dat wel eens zou kunnen uitmonden in een echte oorlog. De forse daling van bijvoorbeeld de beurs van Shanghai met 18% dit jaar komt niet uit de lucht vallen. Het zijn harde tijden voor Chinese en andere Aziatische beleggers.

Samant: "2016 en 2017 waren geweldige jaren voor aandelenbeleggers in Azië. Inmiddels is het beeld minder positief. Daar raken wij niet van in paniek, want verandering is de constante in Azië. De sterke dollar en de handelspolitiek van Trump doen pijn. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen aan te wijzen, zoals bijvoorbeeld de toenadering tussen de Korea's."

Toch verwacht Samant dat internationale beleggers eerder meer dan minder in Azië zullen beleggen. "Tot nu toe is Azië in de internationale beleggingsconsensus altijd onderwogen geweest. Als dat draait, dan zal dat de Aziatische beurzen extra vooruit helpen."

Een reden voor internationale beleggers om de blik oostwaarts te richten, is volgens Samant de recente toelating van de eerste pluk Chinese A-aandelen in de indices van MSCI. "Dat biedt beleggers extra mogelijkheden om in China te beleggen." In de Aziëportefeuille van Fidelity nemen Chinese aandelen een dominante positie in.

Wie wil beleggen in China moet volgens Samant wel selectief zijn. De Chinese economisch groei wordt steeds meer gedragen door consumentenuitgaven. Daarom belegt Fidelity vooral in bedrijven die zich op de binnenlandse consument richten, zoals financials, gezondheissbedrijven en tech.

"China presteert sterk in e-commerce, fintech en big data. De Chinese burger vindt het geen enkel probleem om persoonlijke informatie af te staan, zolang dit het eigen welzijn maar versterkt."

Onzekere sectoren

Minder positief is zij over de Chinese industrie en vastgoed. "Mijn grootste zorg voor China is dat de regering Xi beleidsfouten maakt. Zo blijven de prijzen van Chinees vastgoed maar stijgen. Die markt moet niet oververhit raken, want dan zal Beijing hard op de rem moeten staan, en dat zal de hele economie raken."

Onbekend is ook wat de impact van het huidige handelsconflict zal zijn. Fidelity neemt het zeker voor het onzekere en blijft vooralsnog weg van exportbedrijven.

Niet dat Samant rekent op het uitbreken van een grote handelsoorlog. "Want dan verliest iedereen. Het conflict zal moeten worden opgelost door onderhandelingen."

Aantrekkelijke waarderingen

Het goede nieuws is dat de gedaalde koersen in Azië automatisch hebben geleid tot lagere waarderingen. Zo hadden de Filipijnen vorig jaar de duurste aandelenbeurs in huis met een gemiddelde koers-winstverhouding van 22. Dat gemiddelde is inmiddels gedaald naar zestief.

Chinese A-shares doen iets meer dan twaalf keer de winst. Die waren ook wel eens duurder. Samant: "Gelet op de politieke stabiliteit in Azië en de robuuste winstgroei bieden deze waarderingen een prima instapmoment."

Daarnaast, en dat is ook positief voor beleggers, gaat het de betere kant op met de corporate governance in Azië. Een betere corporate governance betekent niet alleen dat de positie van de aandeelhouders wordt versterkt, maar ook, en dat is met name interessant voor de inkomensafhankelijke belegger, dat de dividenduitkeringen omhoog gaan.

Waar een zwakke corporate governance toe kan leiden, laten de vele bedrijfsschandalen in Zuid-Korea zien. Meer nog dan de angst voor een vernietigende Noord-Koreaanse aanval is zwakke corporate governance de reden dat de Koreaanse Kospi zo een lage waardering kent.

Dubbel spoor

En dan is er nog India. Niet alleen China is bezig met een indrukwekkende economische transformatie. Met de komst van Modi wordt er eindelijk werk gemaakt met de modernisering van India. Economische hervormingen zijn daarbij key.

"Volgend jaar zijn er verkiezingen in India. De campagnes zijn al begonnen. Modi heeft een absolute meerderheid nodig om verder te kunnen gaan. Ja, dat hopen wij, want van de oppositie verwachten we weinig. Die kan het economische feestje danig verstieren," vertelt Samant.

Fidelity International is overwogen in aandelen China én India. "De twee landen hebben verschillende economische modellen. Dat biedt extra spreiding," verklaart Samant de keuze.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Assetallocatie