Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Hulp bij 1e kwartaalrapportage van 2018

Vermogensbeheerders hebben hun klanten over het eerste kwartaal van 2018 het nodige uit te leggen. Deze beleggingsrapporten van IEXProfs Research helpen daarbij.

Met 93% van de beleggingsadviezen voor staatsleningen op onderwegen is het op zijn minst opmerkelijk dat deze beleggingscategorie in het eerste kwartaal van 2018 met +3,45% het beste heeft gescoord.

Van de categorie aandelen kwam alleen de techsector met een gemiddelde rendement van +3,25% in de buurt van staatsobligaties. FANG-aandelen waren in het eerste kwartaal wederom veel besproken, maar met de explosieve koersstijgingen was het wel gedaan. Zij bleven maar net in de plus.

De adviezen van Q1 2018 pakten niet goed uit

Het beursjaar 2018 startte nog zo goed voor aandelenbeleggers. Aandelen vlogen in januari, terwijl obligaties het moeilijk hadden. Medio februari draaide duidelijk de wind met een VIX die na eindeloos kabbelen loodrecht omhoog schoot. De beursonrust was weer terug. In maart volgde allereerst een kort herstel, waarna de zorgen over het uitbreken van handelsoorlogen voor verkoopdruk in de aandelenmarkt zorde.

Zowel in februari en maart daalden aandelen, waardoor de MSCI World het kwartaal met een verlies van 1,19% afsloot. Obligaties hadden dan wel een lastige start, maar in de twee maanden daarna werd het verlies (deels) goed gemaakt. Vastgoed is de hekkensluiter. Deze asset class sloot het eerste kwartaal af met -5.12%.

Tech blijft desondanks gewild

 

Het is weer kwartaalrapportage tijd!

Beleggingsklanten vragen tegenwoordig meer uitleg om te begrijpen wat er met hun portefeuille is gebeurd. Het geven van rendementen is niet langer voldoende. Uitleg is gevraagd! Een strenge selectie van rapporten van IEXProfs Research geeft context en chronologisch overzicht.

We starten met de maandverslagen van januari, februari en maart om daarna ook de belangrijkste discussies in die eerste 90 dagen van beleggingsapporten te voorzien. Ter afsluiting: de vijf meest gelezen investment researchrapporten in het eerste kwartaal 2018.

Wat gebeurde er ook alweer in ...

... januari?
1- JP Morgan - Review of Markets over January 2018
2- ING IO - Kentering op de aandelenmarkt
3- T.Rowe Price - Putting recent market volatility in perspective

… februari?
1- Voya - Tough Month for Equities
2- Schroders - Monthly Markets Review Overview of markets in February 2018

… en maart?
1- BlackRock Investment institute – Weekly commentary
2- JP Morgan - Fed expectations for rate hikes in 2019 have increase

Buzz-woorden die Q12 2018 samenvatten

Inflatie
1. Allianz – Inflation risks ? Moderate, and more in the US than the Eurozone
2. UBS – Inflation looks unlikely to force more aggressive Fed tightening

Handelsoorlog
1. Achmea IM – Angst voor handelsoorlog neemt toe
2. Northern Trust AM – Further Thoughts On Trade Policy
3. JP Morgan – Powell’s FED and the risk of a broad trade war

Centrale banken
1. Amundi – ECB: still dovish, but fixed income investors should be ready for a new phase
2. JP Morgan – ECB to Follow

Volatility & FIX
1. BlackRock – Case Study: ETF Trading in a High – Velocity Market
2. AXA IM – Volatility: Has the sleeping giant just woken up?

Ter afsluiting: de Top 5 meest gelezen rapporten van OpinioPro

1. Het Global Risk report 2018 van World Economic Forum
2. UBP AM – Opportunities & Risks Late In The Economic Cycle
3. Pictet AM – Global macro: 10 surprises for 2018
4. eVestments – Capital Market Assumptions: 10 Consultant Outlooks
5. JP Morgan – Reversal or correction?

Wij wensen u veel succes met schrijven!


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Online magazine ETF's