Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Slechte timing Europese fondsbeleggers

Detlef Glow van Lipper analyseert de Europese fondsverkoop van februari. Beleggers stapten massaal in aandelen en uit geldmarktfondsen. Die keuze bleek niet ideaal.

Februari was de maand waarop beleggers voor het eerst sinds tijden weer te maken kregen met hevige onrust op de financiële markten. Het was ook de 14e maand op rij dat de Europese fondsenindustrie inflow boekte en niet zo een klein beetje ook.

Afgelopen maand stroomde er 35,0 miljard euro naar langetermijnfondsen. Daarvan ging maar liefst 23,1 miljard euro naar ETF's. Opvallend was de outflow uit geldmarktfondsen (-29,8 miljard euro). Deze worden vooral gebruikt om cashposities te parkeren. Blijkbaar hadden beleggers na de goede aandelenmaand januari weinig zin om nog veel cash aan te houden. De timing om een deel van de veilige geldmarktfondsen om te zetten in lange termijn aandelenfondsen bleek niet ideaal.

De Europese fundflows van februari 2018

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar wat kocht de Europese fondsbelegger afgelopen maand? Dat waren vooral Amerikaanse aandelen (+4,1 miljard euro), EMD in lokale valuta (+3,1 miljard euro) en wereldwijd belegde mixfondsen neutraal, genoteerd in dollar (+2,7 miljard euro). 

Amerikaanse aandelen favoriet

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Verliezers waren er in februari ook. Amerikaanse high yield (-3,2 miljard euro) werd wederom gedumpt. Ook Europese bedrijfsobligaties (-2,0 miljard euro) en high yield wereldwijd (-2,0 miljard euro) waren uit de gratie.

High yield in de uitverkoop

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ondanks de sterke positie van Blackrock in de ETF-markt was het fondsverkoper Mercer, die afgelopen maand de beste zaken deed. Deze populariteit dankte het beleggingshuis vooral aan de populariteit van zijn mixfondsen (+2,9 miljard euro).

Blackrock was in februari wel de grootste in de verkoop van aandelenfondsen (+4,2 miljard euro), terwijl UBS leidend was in de verkoop van obligatiefondsen (+3,2 miljard euro).

Topverkoper Mercer

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De tien best verkochte indiviudele fondsen in februari waren samen goed voor een instroom van 11,2 miljard euro. Hoewel aandelenfondsen de fondsverkoop in februari domineerden, zijn het twee mixfondsen die de verkoopranglijst van februari aanvoeren.

Het betere mixen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus