Column

Dalende koersen, maar stijgende ETF-verkoop

Terwijl de beurzen afgelopen maand een korte en felle correctie meemaakten, bleven Europese beleggers ETF's kopen, zo constateert Detlef Glow van Lipper.

Het Europese ETF-vermogen steeg afgelopen maand met 1,1 miljard euro tot 648,3 miljard euro. Deze stijging was vooral het gevolg van de instroom van nieuw kapitaal. Maar liefst 10,5 miljard euro aan nieuw geld vond zijn weg naar ETF's. Dalende koersen in februari resulteerden in een vermindering van het Europese belegde ETF-vermogen met 9,4 miljard euro.

Het was geen verrassing dat Europese beleggers vooral aandelenfondsen kochten. Het totaal belegde Europese ETF-vermogen bestaat voor 72% uit aandelenbeleggingen. Obligatiefondsen volgen met 24% van het Europese ETF-vermogen op grote afstand.

Wij willen aandelen
De Europese ETF-verkoop in februari.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar hoe zit het met de verkoop van de verschillende beleggingssectoren, de peer groups? Beleggers kochten vooral EU-aandelen (+2,5 miljard euro), Amerikaanse aandelen (+2,1 miljard euro) en Japanse aandelen (+1,3 miljard euro).

De tien populairste ETF-sectoren op basis van belegd vermogen waren vorige maand goed voor 105% van de totale instroom. Dat vertelt hoe geconcentreerd de Europese ETF-markt is. 

Verliezers waren er in februari ook. De meeste outflow was er bij wereldwijde aandelen (-1,7 miljard euro), Europese high yield (-0,4 miljard euro) en Amerikaanse bedrijfsobligaties (-0,3 miljard euro).

De sectorwinnaars en -verliezers van februari

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

iShares, de dochter van Blackrock, is met een marktaandeel van bijna de helft de spreekwoordelijke olifant in de Europese ETF-porseleinkast. iShares (+3,7 miljard euro) verkocht ook afgelopen maand de meeste ETF's. Maar het verschil met de nummer 2-verkoper Amundi ETF (+3,5 miljard euro) is opmerkelik klein. 

Niet alle Europese verkopers van ETF's deden goede zaken. De Top 10 grootste ETF-verkopers naar marktaandeel verdeelde 110% van de februari-omzet onder elkaar. Elf van de 50 ETF-aanbieders keken afgelopen maand aan tegen omzetverlies van in totaal 1,5 miljard euro. 

Pas op! Amundi ETF komt eraan

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie