Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Paniek op de aandelenmarkten overdreven

Aandelenkoersen zijn een weergave van verwachtingen over economische groei. En op dat front is er niets veranderd de afgelopen dagen of weken, aldus Edin Mujagic. Geen paniek dus.

De vonk die het kruitvat op de beurzen deed ontploffen was het maandelijkse arbeidsmarktrapport uit de Verenigde Staten. Daarin viel onder meer te lezen dat de lonen in de VS in januari met 2,9% waren gestegen.

Het was de sterkste stijging sinds de zomer van 2009. Op zich is die sterkere loonstijging goed nieuws, het geeft namelijk aan dat de Amerikanen meer te besteden hebben.

Waar beleggers echter vooral oog voor hadden was dat met de hogere loonstijgingen het tot nu toe ontbrekend stukje puzzel in het herstel van de Amerikaanse economie op zijn plek terechtkomt.

Rente meer dan drie keer omhoog

Daarmee lig de weg open voor de inflatie in de Verenigde Staten om sneller te stijgen de komende tijd. En dát op zijn beurt betekent, vrezen beleggers, dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de rente meer dan drie keer kan opkrikken.

In het kielzog daarvan klommen de langetermijnrentes omhoog. De toonaangevende Amerikaanse tienjarige rente tikte 2,9% aan, het hoogste niveau in vier jaar tijd.

Hogere rentes maken aandelen minder aantrekkelijk. Dat 3% in de tienjarige rente als een soort grens werd gezien waarbij een stijging erboven een ramp voor aandelenkoersen zou betekenen, hielp ook niet.

Er is niet veranderd

Beleggers kozen er dan ook voor de indrukkende winsten op papier te verzilveren. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat we hier te maken hebben met een typisch geval van overdrijven op de aandelenmarkten.

Aandelenkoersen zijn een weergave van verwachtingen over economische groei. En op dat front is er niets veranderd de afgelopen dagen of weken. De economische groei aan beide kanten van de Atlantische Oceaan blijft hoog en de vooruitzichten goed, dankzij het toegenomen optimisme onder consumenten en aanhoudende investeringsdrift van het bedrijfsleven.

Daar komt bij dat de ECB de officiële rente nog heel lang op nul zal houden. De Fed verhoogt weliswaar de rente, maar die blijft ook na renteverhogingen die worden verwacht historisch zeer laag, zeker gezien het groeitempo van de Amerikaanse economie.

Correctie is logisch

De Amerikaanse overheid doet ook een forse duit in het zakje met flinke belastingverlagingen en investeringen in infrastructuur. Bedrijven die winstcijfers bekend maken, verrassen vaker positief dan negatief en analisten verhogen vaak hun winstverwachtingen voor dit jaar.

Zo bezien is er geen reden te verwachten dat de koersdalingen het begin zijn van een langdurige periode van dalende aandelenkoersen. Dat gezegd hebbende: dat er zo’n correctie optreedt na een zeer lange periode van onafgebroken stijging, is niet meer dan logisch.

De Amerikaanse aandelenkoersen stegen nog nooit zo lang zonder tussentijds een adempauze van meer dan 5% in te lassen.

De moderne handelsmethode, waarbij computergestuurde programma’s automatisch aandelen verkopen als koersen onder een bepaald niveau zakken, droeg ook bij aan de daling van de afgelopen weken.

De komende tijd kan de volatiliteit van de koersen hoog blijven, maar op termijn is er geen reden te verwachten dat de stijgende trend op de aandelenmarkten ten einde is gekomen.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie