Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

93% beleggingshuizen onderweegt staatsobligaties

De asset-allocatieconsensus van februari is bekend. Wat kopen beleggingshuizen? Wat niet? Alpha Research heeft de aanbevelingen van meer dan 60 assetmanagers op een rij gezet.

IEXProfs zal vanaf vandaag weer maandelijks de assetallocatieconsensus publiceren, zoals die door Alpha Research wordt samengesteld. Alpha Research inventariseert de assetallocatie-opinies van meer dan zestig fondsenhuizen, assetmanagers en beleggingsresearchpartijen van zowel de buy- als de sell side.

De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen (+1 punten), neutraal (0) en onderwegen (-1) als aanbeveling. De aanbevelingen bij elkaar opgeteld leiden tot een gemiddelde, dat meteen de consensus is.

Risk on!

Hoe ziet de consensus eruit? Aandelen blijven nog altijd de meest aantrekkelijke beleggingscategorie en hebben de consensusaanbeveling overwogen, samen met grondstoffen en vastgoed. Ofwel, we hebben nog altijd te maken met een risk on-situatie. 

Binnen obligaties valt op dat staatsobligaties in maar liefst 93% van de adviezen op onderwegen staat. Dit is de hoogste score sinds de start van de assetallocatieconsensus in 2012.

Bijna iedereen verwacht een rentestijging. Maar als iedereen dat denkt, wordt dat dan ook de waarheid? Inflation linked bond en emerging market debt zijn duidelijk favoriet.

De assetallocatieconsensus van februari 2018

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat betreft de regio-allocatie-adviezen is er iets bijzonders aan de hand. Geen van de regio's heeft namelijk een negatief advies, waarbij de VS wel als de minst aantrekkelijke regio wordt gezien. Europa, emerging markets en Japan blijven onverminderd aantrekkelijk.

Over naar de sectoradviezen tenslotte. Technologie blijft de absolute voorkeur houden. Daarnaast zijn nog vier sectoren met de aanbeveling overwegen. Gezondheid en consumer discretionary zijn de enige sectoren met een neutraal advies, de andere sectoren zijn onderwogen.

Dat leidt alles bij elkaar tot het volgende boodschappenlijstje:

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Online magazine duurzaam beleggen