Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Aegon AM als eerste negatiever over Europese aandelen

Beleggingshuizen blijven onverminderd positief over Europese aandelen. Nou ja, eentje is contrair. Aegon AM heeft Europese aandelen op onderwegen gezet.

Na analyse van 60 assetallocatierapporten is de conclusie nog steeds dat Europese aandelen als het meest aantrekkelijk worden beoordeeld. Maar, de eerste visie met een andere kijk op deze regio is binnen!

De consensusaanbeveling voor Europa blijft desondanks duidelijk staan op overwogen. Dat is al sinds april 2017 het geval. Aandelen Emerging Markets en Japan volgen op de voet.

naam voor SEO

Eén zwaluw maakt nog geen zomer…

Contraire beleggers zitten op het vinkentouw. Zij wachten totdat het Europa-optimisme afneemt om in de markt te stappen. Daarom is het zo interessant dat een eerste partij zich ontrekt aan de consensus. Aegon Asset Management heeft in zijn House View van september 2017 Europa op onderwegen gezet.

Consensus Europese aandelen iets negatiever
naam voor SEO

Giftige cocktail

In het zes pagina's tellende rapport van Aegon worden de argumenten om Europese aandelen op onderwegen te zeten achter elkaar opgesomt.  Als eerste komt, zoals gebruikelijk, de waardering aan de orde, Europese aandelen zijn historisch gezien duur.

Daarnaast vreest Aegon AM de golf van populistische politieke partijen in Europa en de naderende verkiezingen in 2018 van Italië. Die zouden wel eens roet in het beurseten kunnen gooien.

Nu heeft 70,2% van de assetallocatierapporten Europa nog op overwogen. Het optimisme is dus nog altijd bijzonder groot voor Europese aandelen. Maar het is wel een crowded trade. Als risico's zich in kleine hoekjes ophouden, dan is enoge voorzichtigheid misschien wel op zijn plaats.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Online magazine ETF's