Column

Financials en Think zijn de ETF-winnaars van augustus

De cijfers over de Europese verkoop van ETF's in augustus zijn binnen. Detlef Glow van Lipper analyseert. Financials waren populair. Net als de ETF's van ons eigen Think ETF's.

De Europese verkopers van ETF's zagen (ook) in augustus het kapitaal binnenstromen, maar wel minder dan in de maanden ervoor. Het totaal beheerde ETF-vermogen in Europa steeg marginaal van 518,1 miljard euro naar 582,6 miljard euro. Nieuw kapitaal zorgde voor een plus van 3,1 miljard euro.

Dat het totaal beheerde vermogen desondanks minder hard steeg, is toe te schrijven koers- en valutadalingen. Ofwel, ETF-beleggend Europa zag in augustus z'n belegd vermogen iets in waarde dalen.

Ook eind augustus was het grootste deel van het ETF-vermogen in aandelen gestoken (404,9 miljard euro). Obligatiefondsen blijven nog altijd ver achter met 147,7 miljard euro, om over de andere assetcategorieën nog maar te zwijgen.

Europees ETF-vermogen op 31 augustus 2017
naam voor SEO

Hoewel het meeste Europese geld in aandelen-ETF's zit, stroomde in augustus meer geld naar obligatie-ETF's (+2,1 miljard euro) dan naar aandelen-ETF's (+1,0 miljard euro). Grondstoffen-ETF's boekten zelfs outflow (-0,1 miljard euro).

Liever obligaties
naam voor SEO

Lipper heeft de Europese ETF-markt verdeeld in 156 verschillende categorieën, zogenaamde peer groups. Eind august zat het meeste geld in Amerikaanse aandelen (86,8 miljard euro), aandelen eurozone (50,5 miljard euro) en aandelen wereldwijd (44,4 miljard euro). De Top 10 van populairste Europese ETF-categorieën heeft maar liefst 57,9% van de totale Europese ETF-markt in handen. De Top 20 zelfs 72,5%.

Ofwel, de Europese ETF-markt was geconcentreerd en blijft geconcentreerd. Opvallend is ook dat beleggers hun posities in de grote peer groups lang aanhouden. Dat is ook wel logisch, want zij vormen het fundament in menig portefeuille.

Populairste ETF-categorieën
Populairste ETF-categorieën Europa

Welke ETF-categorieën waren de winnaars van augustus? Maar liefst vier obligatiecategorieën zitten in de Top 10 van best verkochte ETF's in augustus. Het veld wordt aangevoerd door Amerikaanse aandelen (+0,5 miljard euro), aandelen financials (+0,4 miljard euro) en Europese aandelen (+0,4 miljard euro). De Top 10 best verkochte ETF-categorieën was goed voor 104,3% van de totale ETF-instroom in augustus.

Verliezers? Wereldwijde aandelen (-0,3 miljard euro), aandelen eurozone (-0,3 miljard euro) en aandelen Japan (-0,2 milhard euro).

ETF-winnaars en verliezers van augustus
naam voor SEO

De Europese ETF-markt is iShares (van Blackrock) tegen de rest. IShares had eind augustus een martkaandeel van 47,2%. Slechts 19 van de 48 verkopers van ETF's hebben meer dan 1 miljard euro aan beheerd ETF-vermogen.

De Europese ETF-markt raakte deze zomer een ETF-uitgever kwijt. Source werd overgenomen door Invesco Powershares dat door de fusie met een beheerd vermogen van 13,6 miljard euro klom naar positie 8 op de Europese ETF-ladder.

De belangrijkste ETF-verkopers van Europa
naam voor SEO

Dat iShares de meeste ETF's verkocht afgelopen maand kan niet verbazen. Bijzonder is wel hoe goed ons eigen ThinkCapital het (weer) deed.

Think verkocht lekker
naam voor SEO


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie