Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Draghi vertelt beleggers meer dan gehoopt

Volgens Mario Draghi is er niets dat het voornemen van de ECB om inflatie aan te jagen zal kunnen laten ontsporen.

De ECB zal alles wat nodig is doen om de euro te redden. Dat is wellicht de meest bekende zin die Mario Draghi, President van de ECB, ooit uitgesproken heeft of zelfs ooit uit zal spreken.

Tijdens de persconferentie gisteren kwam daar echter wat mij betreft een andere goede zin bij. Op een vraag of het de ECB wel zal lukken inflatie op te krikken naar waar de bank die wil hebben, namelijk onder, maar dicht bij 2%, zei Draghi, licht getergd bijna, dat niets het voornemen van de ECB om inflatie aan te jagen zal kunnen laten ontsporen.

Daarmee gaf het monetaire opperhoofd van het euroland beleggers meer dan waar ze op hoopten, namelijk meer informatie over wanneer de ECB zal beginnen met het afbouw van quantitative easing en hoe snel dat proces zal gaan.

Nieuwe ramingen groei

Dat kregen de beleggers overigens níet te horen. We moeten tot eind oktober wachten op die info. Maar hoezo kregen beleggers gisteren toch meer dan waar ze op stonden te wachten?

Gisteren publiceerde de ECB de nieuwe ramingen van de eigen economische afdeling voor onder meer inflatie in 2018 en 2019. Die voorspellingen zijn in de praktijk belangrijk voor de monetaire koers die het ECB-bestuur kiest.

In juni gaven die ramingen aan dat de ECB in zowel 2018 als 2019 er niet in zal slagen inflatie te krijgen op niveau waar de bank die wil hebben. De nieuwe ramingen laten zien dat dat doel verder weg komt te liggen: voor zowel 2018 als 2019 ramen de ECB-economen een lager inflatiepercentage dan in juni.

Beleid blijft ruim

De nieuwe percentages, namelijk 1,2 respectievelijk 1,5%, liggen simpelweg te ver van het streefpercentage van de bank. Dat betekent dat het monetaire beleid in de eurozone voorlopig, lees zeker in 2018, zeer ruim zal blijven.

Maar let op: het bovenstaande betekent níet dat de ECB zijn quantitative easing beleid in tact zal houden. Dat beleid gaat eraan: weliswaar langzaam en niet van harte, maar het gaat eraan in 2018.

De reden? De ECB heeft geen andere keuze. Toen de bank ermee begon, groeide de economie nauwelijks, was een nieuwe recessie zeer wel mogelijk én de kans op deflatie was aanzienlijk.

Muiten tegen Draghi

Van dat alles is tegenwoordig geen sprake. De economie van de eurozone groeit behoorlijk hard en deflatiegevaar is geweken, zegt de ECB zelf, nota bene. Zou de bank tegen deze achtergrond quantitative easing in stand houden, dan riskeert de ECB heel veel.

In de eerste plaats zou het niet verbazen als een groep ECB-bestuurders openlijk zou gaan muiten tegen Draghi. Het beeld van een verdeeld en ruziënd bestuur is niet het beeld dat de ECB de wereld in wil slingeren.

In de tweede plaats zou vooral de regering van Duitsland van zich laten horen. De Duitse minister van Financiën Schäuble herhaalde deze week nogmaals dat de ECB toch echt moet stoppen met dat opkopen van staatsobligaties.

Langzaam afscheid nemen QE

In de derde plaats zou de ECB imagoschade kunnen leiden onder beleggers. Die zouden zich namelijk wel eens af kunnen gaan vragen of de bank het echt meent als ze zegt dat ze maar één doel heeft en dat is voor lage inflatie in de eurozone zorgen.

Om al deze redenen heeft de ECB geen andere keuze dan langzaam maar zeker afscheid te nemen van quantitative easing. Zeer langzaam, dat wel, het zou me niet verbazen als die QE-afbouw een groot deel van 2018 in beslag neemt, maar wel afscheid nemen van.

De uitspraak dat niets het voornemen van de ECB om de inflatie aan te jagen zal ontsporen, in combinatie met de ramingen waaruit blijkt dat het gewenste inflatiepercentage pas in 2020 bereikt wordt,

Rente blijft langer nul

Als het ook dan lukt én in combinatie met het feit dat de ECB geen andere keuze heeft dan het QE-beleid te ontmantelen én in de wetenschap dat een ruime meerderheid binnen het bestuur het monetaire beleid langdurig zeer ruim wil houden, betekent maar één ding: dat andere instrument dat voor een zeer ruim beleid zorgt, de officiële rente, blijft langer op 0% staan.

Die gaat pas, heel voorzichtig en langzaam, omhoog wanneer ergens in de toekomst de voorspellingen van de ECB-economen laten zien dat de inflatie boven 2% zal uitkomen.

Voorlopig acht ik de kans groter dat Oranje op een of andere miraculeuze wijze groepswinnaar zal worden bij de EK-kwalificaties. Trouwens, over die voorspellingen voor inflatie in de eurozone gesproken… al enige weken loop ik met een vreemd gevoel rond wat dat betreft.

Draghi zou toch niet….afijn, over die overpeinzingen van deze monetaire econoom leest u vanmiddag hier op IEXProfs.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen