Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.
Column

Het Zwitserlevengevoel Chinese stijl

Het Zwitserlevengevoel biedt uitzicht op een fraai Zuid-Chinees strand, met daarop een hele grote gevangenis, waarin de CEO van Anbang nog altijd zit opgesloten.

Niet iedereen in Nederland klaagt over de toegenomen regeldruk en compliance. Zo hebben we een fameuze Chinese verzekeraar, die in de VS voor het gerecht wordt gedaagd omdat de onderneming niet kan of wil vertellen wie er financieel precies achter zijn hotels zit. In de VS zijn regels onverbiddelijk.

Als diezelfde Anbang echter in Nederland een hele verzekeraar opkoopt, worden dan dezelfde gedetailleerde vragen gesteld over de herkomst van dat geld?

Feit is dat de animo onder de overige verzekeraars in Nederland wel heel gering was om hier als reddende engel op te treden bij. En met reden, want kort na die overname moest er plots een miljardenbedrag aan de reserves worden toegevoegd.

CEO in de bak

Ik wed dat de anderen dat megatekort wel vermoedden en wijselijk hun mond hielden toen zij om een bieding werden gevraagd. Verder was het UBO-register toen ook nog niet in werking. Wij Nederlanders houden van een praktische oplossing.

Amerikanen hechten meer aan compleet ingevulde formulieren. Ondertussen geniet ik van mijn Zwitserleven gevoel. Juist ja, want daar worden mijn nieuwe pensioenpremies tegenwoordig ondergebracht. Dat Zwitserlevengevoel biedt uitzicht op een fraai Zuid-Chinees strand, met daarop een hele grote gevangenis, waarin de CEO van Anbang nog altijd zit opgesloten.

Als hij er (ooit) uitkomt, moet ie nog wel even een paar formulieren invullen….Hoe het reclamebureau voor Zwitserleven daarop reageren? Veel erger kan het toch niet worden, zou u denken. Mijn suggestie is om in elke advertentie of filmpje te wijzen op het strenge financiële toezicht van DNB: ook al zouden alle bestuurders van Anbang en Zwitserleven in de gevangenis zitten, zolang DNB goed de wacht houdt over de actuariële reserves en verplichtingen, kunt u rustig slapen.

ASR wacht op koopje Vivat

En wat zegt u vervolgens tegen de fondsverkoper die onderdeel is van het Anbangconcern? Precies ja, dat het toch wel moeilijk is uit te leggen aan cliënten als wij fondsen zouden kopen van een bedrijf, waarvan de topman in de gevangenis zit.

Misschien een zorgelijk puntje voor de toekomst? Ja, dat snapte men toch wel. Zelf denk ik dat deze soap nog wel even kan duren. Vivat komt uiteindelijk in handen van ASR, denk ik, maar die wacht gewoon totdat deze rijpe vrucht in de schoot valt.

Voor een habbekrats, hoopt men. Maar Chinezen zijn taaie onderhandelaars en zullen heel lang blijven doen alsof hun neus bloedt. Terwijl het waarschijnlijk aan alle kanten over hun shirt loopt. Het wordt een bloedbad met vele slachtoffers in China, van wie we de naam nimmer te weten mogen en zullen komen.

  

 


Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Impact beleggen