Column

Home sweet home

Europese ETF-beleggers zochten het afgelopen maand dicht bij huis. Detlef Glow, hoofd research van Lipper, duidt de Europese ETF-verkoop in juli 2017.

Het totale Europese ETF-vermogen steeg in juli met 3,5 miljard euro tot 577,6 miljard euro. Het is dat de Europese ETF-industrie afgelopen maand opnieuw veel nieuw kapitaal (+8,1 miljard euro) aantrok, want de beursprestaties (-3,5 miljard euro) hielpen niet mee.

Aan de verdeling van het Europese ETF-vermogen veranderde er weinig. Nog altijd zit het meeste geld in aandelen-ETF's (407 miljard euro). Obligatie-ETF's (145,6 miljard euro) volgen op ruime afstand. Van de andere beleggingscategorieën zijn de ETF-posities nog bescheidener.

Europees ETF-vermogen op 31 juli 2017
naam voor SEO

Aandelen-ETF's boekten in juli de meeste inflow (+5,4 miljard euro). Ook obligatie-ETF's (+1,9 miljard euro) deden het goed. Een mindere maand hadden de ETF-markten voor alternatives (-0,01 miljard euro) en overige (-0,1 miljard euro). Beide noteerden afgelopen maand lichte uitstroom.

Europese ETF-verkoop in juli 2017
naam voor SEO

Lipper heeft de ETF-markt onderverdeeld in 156 verschillende sectoren (peer groups). Eind juli zat het meeste ETF-kapitaal in Amerikaanse aandelen (86,7 miljard euro), aandelen eurozone (51,5 miljard euro), wereldwijde aandelen (45,0 miljard euro), aandelen Europa (33,8 miljard euro) en Europese bedrijfsobligaties (27,3 miljard euro).

De top vijf van populairste ETF-sectoren in Europa tekende eind juli 2017 voor maar liefst 42% van de gehele Europese ETF-markt. De top tien heeft 58% van de ETF-markt in handen. Dat vertelt mij dat de Europese ETF-markt nog altijd bijzonder geconcentreerd is.

Top 10 populairste ETF-sectoren in Europa
naam voor SEO

Opmerkelijk is dat slechts twee obligatiecategorieën in juli een plaatsje hadden in de groep van tien best verkochte ETF-sectoren. Dat was in de maanden ervoor toch wel anders, toen juist obligatie-ETF's door Europese beleggers werden omarmd. Maar in juli waren de best verkochte ETF-sectoren aandelen eurozone (+1,5 miljard euro), aandelen financials (+1,2 miljard euro) en edelmetalen (+0,7 miljard euro).

De grote verliezers waren afgelopen maand gemengde grondstoffen (-0,4 miljard euro), aandelen industrie (-0,4 miljard euro) en Europese high yield (-0,2 miljard euro).

ETF-winnaars en -verliezers van juli 2017
naam voor SEO

Aangezien de Europese ETF-markt in handen is van een handjevol ETF-partijen zal het niet verbazen dat we zeven van de grote Europese ETF-verkopers terugvinden in tien best verkopende ETF-partijen in juli. iShares dat bijna de helft van de Europese ETF-markt in handen heeft, was ook in juli de best verkopende ETF-aanbieder (+3,6 miljard euro). By far.

Best verkopende ETF-aanbieders in juli 2017
naam voor SEO De beste verkochte Europese ETF in juli was UBS ETF Gold (+0,7 miljard euro) dat in zijn eentje maar liefst 8,15% van de totale maandinflow voor zijn rekening nam.

Europese ETF-toppers in juli 2017
naam voor SEO


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen