Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

De alternatieve portefeuilleoplossing

Eelco Ubbels van Alpha Research over de logische voorliefde van institutionele beleggers voor alternatives.

Een rondje langs de velden leert dat vrijwel alle beleggers zich nu bezighouden met een aankomende rentestijging en de impact die dat heeft op hun portefeuille. Een stijgende rente is in eerste instantie positief voor pensioenfondsen, doordat zij hierdoor de dekkingsgraad zien verbeteren, maar de andere kant van de medaille is dat een rentestijging resulteert in een waardedaling van de obligatieportefeuille.

Daarnaast is het goed denkbaar dat hogere Europese rentes een nieuwe eurocrisis uitlokken. Hogere rentes zullen immers voor hogere lasten zorgen van de zuidelijke overheden in de euro-zone. De korte rente is het probleem niet, want die kan ECB-president Mario Draghi in bedwang houden, maar de lange lente is - zodra de ECB ophoudt op forse schaal obligaties in te slaan - in principe een spel van vraag en aanbod.

Er is dus veel voor te zeggen om terughoudend te zijn met de aanschaf van obligaties. Maar wat is wel koopwaardig? Aandelen zijn niet goedkoop meer, zo is zeker, al verschilt dat per regio. De consensus, die op basis van 70 assetallocatie-rapporten tot stand is gekomen, is behoorlijk unaniem in zijn oordeel: Europa is de meest aantrekkelijke sector, gevolgd Japan.

Nu laat Japan sterke economische groei zien, maar de fluctuaties van de Japanse yen kunnen het aandelenrendement maken en breken, zoals internationale beleggers in Japanse aandelen maar al te goed weten.

De alternatieve weg

Dan is er nog de derde weg, beleggingen die buiten de beurs te vinden zijn, de zogenoemde alternatieve beleggingen. Hierbij moet worden gedacht aan infrastructuur, direct vastgoed, private equity en hedgefondsen. De eerste reactie van beleggers is dan wel: hoe zit het met de liquiditeit?

Die is veelal gebrekking tot slecht. Alternatieve beleggingen zijn om die reden niet geschikt voor kortetermijnbelegers. Ook het kostenaspect maakt deze assetclasses niet tot een gemakkelijke keuze. Aan de andere kant, uit het rapport Alternatives 2017 van BNY Mellon spreekt een opmerkelijke positieve kijk op alternatives.

Op de vraag welke specifieke assetclasses in 2020 50% hoger staat, kozen de gevraagde institutionele beleggers voor infrastructuur, daarna vastgoed en dan private equity. Uit de rondvraag valt ook op dat partijen die meer dan 20% in alternatives alloceren vooral voor hedge funds kiezen.

Institutionele beleggers kiezen voor alternatief

de vraag van institutionele beleggers naar allernatives

 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Online magazine duurzaam beleggen