Column

ETF's verstoren wel/niet de marktefficiency

Leidt de huidige populariteit van ETF's tot minder marktefficiency? Detlef Glow van Lipper is daar niet al te bezorgd over. Tenminste, als het succes van ETF's niet te groot wordt.

De Europese ETF-industrie boekte over de eerste vijf maanden een netto-instroom van maar liefst 23,1 miljard euro. Deze nieuwe inflow maakt bezorgd in hoeverre de populariteit van ETF's de marktefficiency aantast. Immers, de onderliggende posities van ETF's worden alleen maar gekocht omdat deze onderdeel zijn van een index. Fundamentele analyse speelt geen enkele rol.

Ofwel, ETF-beleggers kopen ook aandelen van bedrijven waarvan de balansen niet deugen, of die omzet en marktaandeel verliezen. Typisch van die aandelen die fundamanentele beleggers links laten liggen. Met de stijgende verkoop van ETF's zullen ook deze aandelen in waarde stijgen. 

Lang leve active share

Er is dus veel voor te zeggen om te geloven dat de verkoop van ETF's niet gezond is voor de marktefficiency. Kijk ik wat dieper, dan moet ik toch een andere conclusie trekken. De idee dat de ETF-industrie de marktefficiency om zeep helpt houdt namelijk geen rekening met de reactie van actieve beleggers. Zij kunnen immers de door de ETF-industrie ontstane marktefficiencies gebruiken om extra alpha te creëren. Dat is ook de reden waarom actieve beleggers alijd roepen dat het succes van passieve beleggingen hen helpt betere rendementen te boeken. 

Dat werkt alleen als actieve beleggers ook de vrijheid gebruiken om hun eigen inzichten na te jagen. Fondsmanagers die ervoor hebben gekozen om hun beleggingen in de pas te laten lopen met de benchmark helpen niet mee de markt efficient te houden.

Security lending

Maar als de fondsmanagers het niet doen, dan doen de shorters het wel. Aangezien de uitgevers van ETF's extra verdienen aan het uitlenen van effecten, is dit ook een markt die eerder zal groeien dan stagneren. 

Desondanks heb ik mij zorgen. Mocht de ETF-markt te groot worden, dan zal dit wel degelijk de marktefficiency kunnen aantasten. Vraag is dan: wanneer is de ETF-markt te groot om deze onwenselijke situatie alsnog te krijgen? 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen