Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Risk off in juni

Europese beleggers stapten vorige maand massaal uit de aandelen en mixfondsen. Detlef Glow van Lipper heeft de cijfers.

Anticipeerden Europese fondsbeleggers al op een Brexit? Aan de vooravond van de Britse volksstemming verkochten zij voor 19,2 miljard aan aandelenfondsen en voor 4 milhard aan mixfondsen. Met een deel van de opbrengst kochten zij onder meer obligatiefondsen (1,0 miljard), alternatieve fondsen (0,7 miljard euro) en grondstoffenfondsen (0,4 miljard euro). Ofwel, men ging in dekking.

Onder aan de streep resteerde in juni 2016 een outfow van 20,6 miljard euro. Het goede nieuws: ondanks de outflow in juni boekte de Europese beleggingsindustrie over de eerste zes maanden van 2016 nog altijd een inflow van 29,5 miljard euro.

Uit de aandelen

Europese beleggers in juni uit de aandelen
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Veel geld stroomde er in en uit de geldmarktfondsen. Dollar genoteerde geldmarktfondsen waren in de juni de onbetwiste winnaars met een inflow van 14 miljard. Ook geldmarkfondsen in Britse ponden waren populair (+6,2 miljard euro). De verliezer? U raadt het al, dat zijn de euro-geldmarktfondsen (-20,1 miljard euro). Daarmee zet de trend die in mei al begon zich in juni door. 

Populairste fondscategorieën

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Naast in euro genoteerde eldmarktmarktfondsen dumpten Europese beleggers vooral fondsen, die beleggen in Europese aandelen, Amerikaanse aandelen en Japanse aandelen. Ook high-yield ging de deur uit.

Impopulaire beleggingen

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dan moeten we het nog even hebben over de best verkopende fondsenhuizen van juni 2016. Blackrock, verreweg het grootste fondsenhuis ter wereld, verkocht ook de meeste fondsen. Credit Suisse bleef nog redelijk in de buurt.

Topverkopers

naam voor SEO


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus