Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik relativeren, tegenwicht bieden en zo mogelijk de andere kant van de medaille laten zien."

Column

Bank met geheugen

Twee notes op ABN Amro voor beleggers die géén grote koersstijgingen verwachten. Potentieel rendement: 8% en 16,25%

ABN Amro, wie is er niet groot mee geworden? De bank, gewoon weer geschreven met een cursiefloos lidwoord, heeft een roerige geschiedenis achter de rug. Van jager op lokaal opererende banken in Italië en Brazilië tot prooi van megalomane financiële instellingen als Fortis en RBS.

Uiteindelijk was nationalisatie haar lot, maar inmiddels heeft de staat een eerste portie van zijn aandelen ABN Amro naar de beurs gebracht. Minster van Financiën Jeroen Dijsselbloem ontving 17,75 euro per aandeel.

Inmiddels is de koers van het ook weer tot de AEX index toegelaten fonds, ondanks een tussentijdse turbulente periode op de aandelenmarkt, opgelopen tot 18,04 euro. Sinds de introductie in november is er een paar procent (koers)winst behaald.

Tevreden beleggers

Belangrijker is de vraag hoe nu verder met het aandeel. Dijsselbloem en zijn mogelijke opvolgers zullen de komende jaren nog een flinke hoeveelheid aandelen naar de beurs brengen. Daarnaast staat de winstgevendheid van de banken onder druk, mede door het rentebeleid van de ECB en de toenemende regelgeving.

Ook met het imago van de bank(en) is het nog steeds niet goed gesteld. Daar staat tegenover dat ABN Amro wel een meer risicomijdende bank is geworden, in ieder geval ten opzichte van het verleden. De belofte dat een flink deel van de winst als dividend wordt uitgekeerd lijkt ook aantrekkelijk.

Het (verwachte) dividendrendement van het aandeel ligt rond de 4,5%. Gezien alle onzekerheden zal de belegger zeker tevreden zijn als met een belegging in ABN Amro jaarlijks een rendement van bijvoorbeeld 8% kan worden behaald.

8% Memory Coupon Note

Dus, zo stel ik mij voor, bedacht BNP Paribas een beleggingsproduct waarmee beleggers die 8% op jaarbasis kunnen behalen, ook als het aandeel de komende jaren (beperkt) in koers zou dalen. De Franse bank introduceerde enkele weken geleden de 8% Memory Coupon Note (MCN) op ABN Amro uit, met aflosdatum april 2019.

Elk jaar heeft de belegger in deze note kans op een coupon van 8%. De koers van het aandeel ABN Amro moet dan op de jaarlijkse peildatum wel op of boven 14,95 euro noteren. Ten opzichte van de huidige koers van het aandeel is er derhalve een marge van ruim 17%.

Zelfs als het aandeel op de eerstvolgende peildatum (11 april 2017) lager dan 14,95 euro noteert, hoeft er (nog) niets aan de hand te zijn. Als op de dan volgende peildatum (11 april 2018) de koers van het aandeel alsnog op of boven de 14,95 euro ligt, wordt de eerder overgeslagen coupon alsnog uitgekeerd. Alsmede natuurlijk de coupon voor het lopende jaar.

Niet 8% maar 7,4%

Uiteindelijk is het van belang dat in ieder geval op de laatste peildatum (11 april 2019) de koers van het aandeel op of boven de grens van 14,95 blijft. Als die situatie zich voordoet, pas op de laatste peildatum wordt aan het couponcriterium voldaan, is de aflossing op 124% (=100% + 3 * coupon van 8%).

De belegger moet zich dan wel realiseren dat het effectieve jaarrendement geen 8% bedraagt, maar slechts 7,4% vanwege het ontbreken van het rendement-op-rendement-effect. Dit rendement is berekend ten opzichte van de nominale koers van 100%.

De 14,95 euro-grens is belangrijk, want als op de laatste peildatum het aandeel onder deze barrière eindigt, wordt in de aflossing het verlies ten opzichte van de startwaarde van het aandeel ABN Amro verrekend. De startwaarde van het aandeel is 18,08 euro.

Stabiele koers

 

Als het aandeel ABN Amro op 11 april 2019 op bijvoorbeeld 13 euro eindigt, is de aflossing gelijk aan 71,9% (=13/18,08). Ten opzichte van de actuele koers van de note (100,3%), is er dan een verlies van ruim 28%.

De note is dan ook met name interessant voor beleggers die verwachten dat het aandeel van de bank de komende jaren stabiel blijft en weinig opwaarts en neerwaarts potentie heeft.

Gepeperde keuze

 

Wilt u een meer gepeperde note op ABN Amro? Dat kan met de in Duitsland genoteerde capped bonus certificaten. Eén certificaat (ISIN: DE000VS6DQ46), uitgegeven door de Duitse bank Vontobel (Moody's: A3), met afloopdatum december 2016 kan een rendement van 10,25% in ruim een half jaar opleveren, ofwel 16,25% op jaarbasis.

Om dit rendement te behalen mag de koers van ABN Amro tot en met 16 december 2016 niet op of onder de 14 euro komen. Ten opzichte van de huidige koers is dat een marge van 22%. De aflossing van het certificaat is, als aan deze voorwaarde is voldaan, gelijk aan 20 euro.

De actuele koers van het certificaat is momenteel 18,14 euro. Als gedurende de looptijd de koers wel op of onder de 14 euro terecht komt, lost het certificaat eind december van dit jaar af op de koers van ABN Amro op 16 december 2016 (met een maximum op 20 euro).

Het Vontobel-product is interessant als u de vaste overtuiging heeft dat de koers van ABN Amro dit jaar niet onder de 14 euro zal zakken. Want slechts één keer een koers daaronder, en het bonusrendement is verdwenen. Aan de andere kant is de barrière met 14 euro lager dan die van de BNP Paribas-note en is de looptijd korter.

Let op het debiteurenrisico

In ieder geval heeft de potentiële belegger in ABN Amro wat te kiezen als hij de kans op een forse koersstijging van het bankaandeel de komende tijd niet groot acht. Let u voor beide beleggingsproducten op dat u een debiteurenrisico op de uitgevende bankinstelling heeft.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Outlook 2022