Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Is goedkoop de beste koop?

Europa is goedkoop en daarom populair bij assetmanagers. Wat zou een contraire belegger doen? Rusland, Griekenland?

Met gepaste trots introduceert IEXprofs een nieuwe vaste medewerker: Eelco Ubbels, oprichter en eigenaar van Alpha Research. Met ingang van vandaag zult u Eelco hier wekelijks aantreffen met verse opinies en inzichten op het gebied van portfeuilleopbouw en asset allocatie, onder andere op basis van de door Alpha Research gepubliceerde Asset Allocatie Consensus - een maandelijkse peiling van het beleggingsbeleid onder 58 Europese assetmanagers. 


Nu Robert Shiller Nobelprijswinnaar is, moet de Shiller P/E wel toegevoegde waarde hebben, zou je zeggen. Die toegevoegde waarde komt vooral tot uitdrukking op de lange termijn, en dan hebben we het over een periode van tien jaar. 

De Shiller P/E, ook wel CAPE genoemd, staat voor Cyclically Adjusted Price to Earnings Ratio en is gedefinieerd als de koers gedeeld wordt door de gemiddelde winst van de afgelopen tien jaar. Dit egaliseert op korte termijn goedkoop of dure perioden. Als we nu zouden gaan beleggen, wat voor rendementen kunnen we dan verwachten?

 Shiller-PE en de S&P 500

Bron: Greenbackd

Uit bovenstaande tabel blijkt een duidelijke relatie, dat op de lange termijn duur een lager rendement heeft dan goedkoop. Dat iets goedkoop is heeft vaak een reden, maar met een lange horizon blijkt dat deze strategie zich desondanks kan uitbetalen.

Detail is dat deze data afkomstig is van de Amerikaanse markt, maar door een dergelijk lange periode te nemen, lijkt toepasbaarheid op andere regio’s aannemelijk.

Assetallocatie maart 2015

Uit mijn asset allocatie-poll op basis van 56 assetmanagers blijkt een voorkeur voor ontwikkelde markten. Europa is favoriet, waar bij 66% aangeeft om deze regio te overwegen. Argumenten die veel voorkomen zijn eindelijk de start van QE en het feit dat de regio relatief goedkoop is ten opzichte van andere.

Qua aantrekkelijkheid is Japan een goede tweede, maar ook over Amerika zijn de verwachtingen positief. 

 Shiller-PE en de S&P 500

Bron: Alpha Research

Emerging Markets is slechts bij 17,3% van de ondervraagde asset managers overwogen en 30,8% zegt dat het beter is weg te blijven uit deze regio. Redenen die hier aangevoerd worden zijn vaak de sterke dollar en het achterblijven van de economische groei van de opkomende markten.

Geen animo voor tegendraads 

De consensusaanbeveling om in Europa te beleggen, komt overeen met investeren in de goedkoopste regio op basis van CAPE-ratio’s, zoals te vinden op de site van Star Capital. Echter, emerging markets, waar veel partijen dus geen kansen zien, blijkt maar iets duurder dan Europa.

Japan en Amerika, waar veel partijen kansen zien, zijn nu de duurste landen. Uit de consensus blijkt dat de 56 fondsenhuizen tactisch, dus op de korte termijn, wel degelijk kansen zien voor Japan en Amerika.

Uiteindelijk blijkt, na het doorlezen van de rapporten, dat er een grote mate van eensgezindheid is. Een belegger die er graag een contraire visie op wil nahouden, zou nu moeten overwegen in de emerging markets en Pacific exclusief Japan en zou in Europa, Japan en Amerika juist onderwogen moeten zijn. Voor deze tegendraadse opinie blijkt echter geen animo.

Griekenland en Rusland

Met het oog op de actualiteit is het aardig om nog even te kijken naar twee hoofdpijndossiers van dit moment, Griekenland en Rusland. De overeenkomst tussen deze twee landen is dat ze beide op basis van CAPE heel goedkoop zijn en dat beleggers niet geïnteresseerd zijn in deze twee landen.

Hoe contrair wilt u het hebben, zou ik bijna zeggen. Wie durft?

 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Impact beleggen