Column

Short gaan op boevengedrag

Prescience Point onderzoekt fraude bij een bedrijf en gaat vervolgens short op het aandeel.

Maak kennis met Prescience Point, misschien wel een van de meest opportunistische onderzoeksbureaus ter wereld. Prescience doet onderzoek naar fraude bij beursgenoteerde bedrijven en gaat short op het aandeel zodra er iets boven water is gekomen.

De short-positie wordt vergezeld met een lijvig rapport waarin de vermeende wantoestand uit de doeken worden gedaan. Deze informatie wordt ook verkocht aan abonnees.

Het is onbekend waar het duistere bedrijf is gevestigd. De werkzaamheden worden door hen zelf als volgt omschreven:

1 Produce a bearish report
2 Share it privately with paying subscribers
3 Short the stock themselves prior to its public release
4 Buy back the shorted stock when the report is out

Neem Chicago Bridge and Iron (CBI), een industrieel bouwbedrijf met een marktwaarde van 7,5 miljard dollar. CBI bouwt oliepijplijnen, raffinaderijen - dat werk. Onlangs kocht CBI een concurrent over waardoor de omzet verdubbelde. De aandelen van dit bedrijf gedragen zich alsof ze een ontmoeting hebben gehad met de short-sellers van Prescience.

Waarom? In juni begon de koers van CBI zonder enige aanleiding een duikvlucht. SL Advisors vermoedt dat Prescience en zijn abonnees toen short-posities hebben ingenomen. Vervolgens werd het uiteindelijke rapport met de vermeende fraudes publiek gemaakt. 

Negatief nieuws verspreiden en er vervolgens short op gaan. Mag dit? Waarschijnlijk wel. Eigenlijk is het ook niet veel anders dan wat gewone fondsen doen. Namelijk: iets onderzoeken op basis van openbare informatie, een beleggingsvisie opstellen, deze visie verspreiden via een kanaal en uiteindelijk er zelf op handelen.

Eigenlijk heel nobel dat misstanden bij bedrijven aan de kaak worden gesteld. Toch is er ook een keerzijde. Want in principe hoeft Prescience Point het met zijn research niet bij het rechte eind te hebben om toch te profiteren van negatief rumoer omtrent een beursgenoteerde onderneming. Als de koers daalt, renderen de short-posities immers - ook al zijn de berichten te tendentieus.

Prescience kan wellicht in de verleiding komen om  de zaken iets steviger aan te zetten. Het is immers niet fijn om - na maanden van research - te moeten constateren dat er toch niet gesjoemeld is met contracten of dat de boekhouder eigenlijk geen smeergeld heeft aangenomen. Dan is al het werk voor niets geweest en verdient de short-ganger geen centen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie