Sandor Steverink is hoofd van het renteteam bij Delta Lloyd Asset Management. Op IEXProfs schreef hij aanvankelijk onder het pseudoniem Dr.Hoe, maar sinds 2011 op eigen naam.

Column

Lage inflatie: risico of kans?

Lage inflatie heeft z'n effect op euro-obligaties niet gemist. Gemiddeld rendement 3% in de laatste drie maanden.

Vastrentende beleggingen zijn sterk gevoelig voor de hoogte van de inflatie, want die heeft een directe invloed op de koopkracht van de toekomstige inkomstenstroom uit deze beleggingen. Stijgt de inflatie, dan wordt die inkomstenstroom minder waard, wat obligaties en andere vastrentende waarden minder aantrekkelijk maakt. 

Het Europese beeld in 2014 bestaat tot nu toe uit een bijna ongekend lage inflatie, die momenteel nauwelijks 0,5% bedraagt. Dat heeft zijn positieve effect op euro-obligaties niet gemist. Zo bedroeg het gemiddelde rendement op obligaties maar liefst ruim 3% in drie maanden. 

De lage inflatie is tot nu toe bevorderlijk geweest voor obligaties, en de marktverwachting is dat er voorlopig geen verandering komt in het lage inflatiepeil. Maar de bijzonder lage inflatie herbergt ook een gevaar in zich dat door iedereen in de financiële wereld gevreesd wordt, namelijk de kans op deflatie. Dit fenomeen is rampzalig voor economieën, omdat consumenten hun aankopen dan gaan uitstellen, waardoor de economie langzaam tot stilstand komt. Het bekendste voorbeeld is Japan. Dit land kampte vele jaren met deflatie en probeert die nu te bestrijden met ongekende maatregelen. 

De doelstelling van de ECB is een inflatie die niet boven de 2% uitkomt, maar daar ook niet ver onder ligt. Onder de vorige president van de ECB lukte dat bijzonder goed. Maar nu is de situatie anders, want de inflatie is veel lager en daalt alsmaar verder. De huidige ECB-president, Draghi, probeert de dalende inflatie tot nu toe via woorden een halt toe te roepen, maar de vraag is of dat voldoende is. Daarom heeft de ECB inmiddels zijn wapens op tafel gelegd en aangekondigd verregaande maatregelen te nemen als het deflatiespook uit de kast dreigt te komen.

Grafiek: sterk dalende inflatie in Europa

Inflatiegekoppelde obligaties
Hoe moet je als vastrentende belegger nu tegen de lage Europese inflatie aankijken? Alle vastrentende segmenten profiteren van het lage inflatieniveau, maar de vraag is hoe lang dit nog duurt. Enerzijds dreigt het deflatiespook, maar anderzijds zal de inflatie ooit weer stijgen. Zelf willen we daar nu al op voorbereid zijn. Daarom kijken we sinds lange tijd weer naar inflatiegekoppelde beleggingen en kopen we deze ook. Ze zijn nu niet in de mode, maar daar trekken we ons als waardebeleggers niet zo veel van aan. 

 

 

 

  

 


Sandor Steverink is hoofd van het renteteam bij Deltalloyd Asset Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Outlook 2022