Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Column

Tijd is alles

"Timing is alles", zeggen ze. Een leugen. Tijd is alles en veel belangrijker dan het vinden van topfondsen. Maar...

Het is weer het seizoen van de fondsfeestjes en awards. Daar is niks mis mee, elke tak van sport huldigt zijn helden. Het is wel goed er rekening mee te houden dat de helden van vandaag niet per definitie ook de helden zijn van morgen. Het zijn ook niet per se de beste bouwstenen van uw klantportefeuilles.

Natuurlijk, elke onderscheiding is een kerfje in de kolf van het marketingpistool en een fonds glipt makkelijker langs de breedgeschouderde gatekeepers als het lekker geolied is met wat prijzen, links en rechts. Dat onderhandelt prettig voor het winnende fondshuis, het is ook veilig voor de gatekeepers om gelauwerde fondsen op te nemen.

We vergeten dan gemakshalve even dat die prijzen worden uitgereikt op basis van rendementen uit het verleden. Rendementen over één jaar zijn daarbij leidend, want de prijzen worden elk jaar opnieuw uitgereikt tenslotte. Er wordt natuurlijk ook naar rendementen over drie en vijf jaar gekeken. Dat is in de regel prima, dan pak je historisch gezien meestal wel wat pieken en dalen mee, die te offensieve fondsen uitschudden. Maar dit jaar ligt dat wat anders.

Als we vijf jaar teruggaan, zijn we in maart 2009. Precies bij de bodem, inderdaad. Sindsdien hebben we een vijfjarige bullmarkt gezien, die nog altijd intact is op het moment dat ik deze editorial tik. Maar – en gelukkig wordt daar steeds vaker op gewezen, in elk geval doen wij dat bij IEXProfs – het rendement dat beleggers halen met fondsen ligt fors lager dan het rendement van die fondsen zelf. 

2% per jaar
En dat heeft vooral te maken met de traditionele pendulebeweging tussen angst en hebzucht. Beleggers springen op de pendule als die uitslaat naar hebzucht en laten ‘m weer los als hij uitslaat naar angst. Fondsen worden gekocht op het moment dat ze bovenaan rendementslijstjes opduiken, of met een prachtige tombstone onder hun arm een awardfeestje verlaten. Niets menselijks is ons, beleggers, vreemd. Dat verschil tussen investment return en investor return loopt, volgens diverse onderzoeken, op tot meer dan 2% per jaar. Dat tikt aan.

Het is eens te meer een reden om beleggers te blijven vertellen dat de focus niet op fondsen moet liggen, niet op de bouwstenen, maar op het doel van de portefeuille. En op de lange termijn. Hoe langer de termijn, hoe groter de nauwkeurigheid is waarmee je de toekomstige performance kunt inschatten. Niemand weet wat de beurs morgen gaat doen. Waar hij over een jaar staat? Moeilijk te zeggen.

Over vijf jaar zal hij waarschijnlijk hoger staan dan nu. En over twintig jaar is de kans dat u dicht bij het historisch gemiddelde rendement zit, behoorlijk groot. Hoe langer de termijn, hoe meer de tussentijdse volatiliteit wordt weggewerkt door Vadertje Tijd. “Timing is alles”, zeggen ze. Dat is een leugen. Tijd is alles. Maar nu, nu was het deze week eerst tijd voor een fondsfeestje, met de Lipper Fund Awards. Er is ook een tijd voor alles, tenslotte.

  • En het was een goed feest, daar in Loenen aan de Vecht, afgelopen maandagavond! Voor glunderende prijswinnaars, smoelenboek en de sfeerimpressie klikt u op les buttons hieronder. 


 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

    Online magazine duurzaam beleggen