Valentijn van Nieuwenhuijzen is Head of Multi Asset bij NN Investment Partners. Op IEXProfs schrijft hij columns over assetallocatie en riskmanagement.
Column

Nieuwe fase in de beleggingscyclus

De beweging van inkomen genererende aandelen richting cyclische aandelen heeft de potentie om een structureel te worden.

Nieuw op IEXProfs.nl: de maandelijkse visie op markten, risico en asset allocatie van ING IM's head of strategy: Valentijn van Nieuwenhuijzen.


Markten reageerden heftig op het vooruitzicht dat de Federal Reserve dit jaar zou kunnen beginnen met het afbouwen ('tapering') van haar obligatie-aankoopprogramma. Ondanks de verwarring die ontstond over het verdere verloop van het monetaire beleid in de VS is de boodschap van de Amerikaanse centrale bank vrij helder: QE3 wordt alleen afgebouwd indien de Amerikaanse groei óf inflatie versnelt.

Deze omgeving, met uitzondering van het zeer onwaarschijnlijk scenario waarin de inflatie de doelstelling van de Fed snel fors zal overtreffen, is eerder gunstig dan nadelig voor risicovolle beleggingen - aandelen in het bijzonder. Niet alleen een tegenvallende groei of haperende daling van de werkloosheid kan Bernanke & Co van QE3-afbouw laten afzien, maar ook een inflatie die duidelijk onder de Fed-doelstelling blijft. Gezien de richting waarin de onderliggende inflatie beweegt en de ontwikkeling van de grondstofprijzen en lonen, is dit geen vreemde gedachte.

Een evenwichtigere visie van de markten op de risico’s rond QE en het inzicht dat afbouw alleen gebeurt ‘for the good reasons’ zou de markten steun moeten bieden en op zijn minst een deel van de recente correctie ongedaan kunnen maken. Een belangrijke vraag is hoe de wereld er na de correctiefase uit gaat zien. Keren markten terug naar de beleggingsthema’s die we de laatste jaren zo goed hebben leren kennen, of gaan we een nieuwe fase van de beleggingscyclus in?

Als beleggers de volatiliteit op de markten als iets tijdelijks zien, maar verwachten dat het ‘easy money’ beleid van kracht blijft, dan blijft de ‘search for yield’ waarschijnlijk domineren. Dit zou zich vertalen in goede prestaties van zowel obligaties als aandelen, met name van aandelenachtige obligaties (investment grade en high yield bedrijfsleningen) en obligatieachtige aandelen (stabiele groeiaandelen met een aantrekkelijk dividendrendement).

Een nieuw speelveld
Tegelijkertijd kunnen we echter niet uitsluiten dat de nieuwe standaard er anders gaat uitzien dan vóór de correctie. We hebben gezien dat sommige delen van de markt erg gevoelig zijn geworden voor het vooruitzicht van hogere reële rentes. Asset classes waar de laatste jaren het meeste kapitaal naartoe is gestroomd, die sterk overwogen zijn in de beleggersportefeuilles en/of de laagste risicopremies kennen versus cash of andere beleggingen, lopen risico.

Zelfs als men geen substantieel hogere reële rentes verwacht, lijkt het zinvol om een hogere risicopremie te gaan vragen voor dergelijke inkomen genererende beleggingen. Gecombineerd met een zichtbaarder – door de volwassen economieën geleid – herstel van de wereldeconomie in de komende kwartalen, kan de volgende marktstandaard wel eens een meer op groei georiënteerd karakter hebben. In dit klimaat zullen aandelen het significant beter doen dan obligaties.

Bovenien zullen typische yield-beleggingen (obligaties, vastgoed, dividendaandelen) het onderspit delven ten koste van cyclische, op groei gerichte aandelen. De beweging die eind april al werd ingezet - van stabiele, inkomen genererende, maar duur geworden aandelen richting cyclische aandelen die groei bieden tegen een redelijke prijs - heeft de potentie om een structureel karakter te krijgen.

Behalve de waarderingen en de relatieve onderwegingen in beleggingsportefeuilles is er nog een aantal redenen. Zo is de trend in de economische verrassingsindicator van de tien grootste volwassen economieën weer stijgende. Historisch gezien is er een sterke correlatie tussen deze indicator en de relatieve performance van cyclische sectoren. Ook de steilere rentecurves zijn positief. Tot slot is het winstmomentum van cyclische ten opzichte van defensieve sectoren recent weer positief geworden. 

Markten zijn de afgelopen jaren verslaafd geraakt aan ‘easy money’ en het vooruitzicht te moeten afkicken kan wel eens het einde betekenen van ‘the search for yield’, en het begin van ‘the next normal’.

  

 


Valentijn van Nieuwenhuijzen Head of Multi Asset bij NN Investment Partners. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Assetallocatie