Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Column

Spel op de wagen

Gaat het beginnen? Dividendaandelen, vastgoed en obligaties worden uitgeknepen als een sapzwangere perssinaasappel.

Het spel is op de wagen. En het is er door Fed-president Ben Bernanke hoogstpersoonlijk op getild. En toch is dit niet meer dan een prelude van wat nog komen gaat als er echt een trendbreuk in het rentebeleid van de central bank komt en de rente gaat oplopen. Maar op de financiële markten worden alle assets met een negatieve correlatie met de rente nu uitgeknepen als een sapzwangere perssinaasappel. 

Dat gaat verder dan obligaties. De sector had in mei de slechtste maand sinds jaren, met een verlies van 1,8% (en voor obligatiegoeroe Bill Gross zelfs -2,2%). Maar ook aandelenbeleggers laten plotseling de veilige aandelen met een hoog dividend plotseling vallen (denk nuts, denk telecom) en vastgoed – ook al zo’n rentespeeltje) krijgt ook harde klappen. Niet alleen REIT’s in de VS, maar ook de gewone vastgoedfondsen leverden de afgelopen maand zomaar een kleine 10% in.

Die dalingen moeten natuurlijk wel in perspectief van eerdere exorbitante stijgingen gezien worden. Iedereen kocht obligaties, iedereen kocht dividendaandelen en iedereen wilde plotseling in vastgoed, want dat leverde inkomen op (dividend). Maar het economisch herstel in met name de VS jaagt beleggers in deze assets nu schrik aan. De 85 miljard dollar die de Federal Reserve elke maand injecteerde, is plotseling niet zo zeker meer, vrezen ze. 

Op korte termijn wordt met angst en beven naar de werkgelegenheidscijfers van aanstaande vrijdag gekeken, maar die kunnen het Grote Draaimoment hooguit versnellen of nog even iets verder naar de toekomst doorschuiven. Wat duidelijk is, is dat beleggers zich beginnen te realiseren dat het vroeg of laat uit is met de rentepret en dat zed an weg moeten wezen uit de rentepretassets. Sterker nog, dat ze dat moment beter voor kunnen zijn.

Dat is het moment dat de aardplaten gaan schuiven. Misschien ook wel het moment van de langverwachte Grote Rotatie van obligaties naar aandelen. En dan hebben we het nog niet over de Abenomics aan de andere kant van de wereld, want daar klinkt ook voortdurend tromgeroffel. Onheilspellend tromgeroffel wellicht. 

In de obligatiesector hopen ze dat mei niet het begin was van verdere dalingen. En dat ze uiteindelijk kunnen vluchten in short duration bonds. Het is eerste is alleen maar af te wachten, het tweede valt te betwijfelen. Na 1994 en 2003 zou het zomaar weer eens tijd kunnen zijn voor een nieuw bloedbad. 

 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie