Trackers hebben gevaarlijk effect

De opkomst van indexfondsen kan financiële markten destabiliseren. De Wall Street Journal gaat in op deze steeds populairdere vorm van beleggen, die wordt geprezen om de lage kosten, gedegen prestaties en transparantie. Experts waarschuwen echter dat het handelen in indexfondsen zorgt dat aandelen steeds dichter naar elkaar toe bewegen. 

In tegenstelling tot conventionele fondsen waarin de beste aandelen worden opgenomen, nemen indexfondsen alle aandelen in benchmarks als de Standard & Poor's 500 op. Tien jaar geleden waren 278 indexfondsen en 119 ETF’s goed voor ongeveer 16% van alle activa in Amerikaanse aandelenfondsen. Nu zijn er 336 indexfondsen en 1148 ETF’s met een derde van alle beleggingen in aandelenfondsen. 

Wanneer beleggers geld in een dergelijk fonds stoppen, koopt het fonds elk aandeel in de benchmark, onafhankelijk van de prijs. Als beleggers willen verkopen, moet het fonds van elk aandeel een deel verkopen. Dergelijke bewegingen kunnen samenvallen met een onverwachte gebeurtenis en daardoor extreme consequenties hebben. 

Onderzoek wijst uit dat tegelijk met de opkomst van indexfondsen, er meer correlatie tussen de bewegingen van Amerikaanse aandelen is ontstaan. Fondsbeheerders stellen echter dat het kortzichtig is om deze ontwikkeling volledig toe te schrijven aan indexfondsen. Door de opkomst van internet en elektronische handel, de financiële crisis en marktinterventies door de centrale banken, reageren beleggers sneller dan ooit.

De Wall Street Journal heeft een aantal tips voor beleggers:

  • Kies voor een fonds dat gelinkt is aan een index met een brede selectie aan aandelen, zoals de Russell 3000 index.
  • In 1997 vormden twintig aandelen nog een divers portfolio, tegenwoordig zijn zeker veertig aandelen nodig om niet meer risico te lopen dan de markt in zijn geheel.
  • Diversifieer het fonds ook over verschillende activa zoals internationale aandelen en opkomende markten. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Recordinstroom voor Vanguard

08-jul-16 11:23 - IEXProfs Redactie

Door de draai naar passief beleggen, is de instroom bij Vanguard in het eerste halfjaar tot een recordbedrag gestegen.

Vier vuistregels voor ETF-beleggers

30-apr-14 16:00 - IEXProfs Redactie

Trackerbeleggers hebben een luxeprobleem: een overdaad aan keuze. ETF.com biedt een handzaam gidsje door luilekkerland.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.