ETF van Tak: iShares Eurostoxx 50

ETF van Tak: iShares Eurostoxx 50
Structuur: Fonds
Beheerder:  Blackrock
Onderliggend: Eurostoxx 50 index
Indexeigenaar: Stoxx Limited
ISIN Code: IE0008471009

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de Eurostoxx 50 index (total return).

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is de Eurostoxx 50 index. Deze index is samengesteld uit de 50 grootste (in termen van marktkapitalisatie) beursgenoteerde bedrijven uit de eurozone. De index wordt jaarlijks in september aangepast. Elk kwartaal worden aandelen waarvan het gewicht tot boven de 10% van het totaal is uitgekomen, teruggebracht tot het maximum van 10%. De belangrijkste landen in de index zijn op dit moment:

 • Frankrijk (35,4%)
 • Duitsland (30,8%)
 • Spanje (13,9%)
 • Italië (8,6%)
 • Nederland (5,8%)

De belangrijkste sectoren in de index zijn op dit moment:

 • Banken (13,6%)
 • Olie en Gas (11,2%)
 • Chemie (8,8%)
 • Nutsbedrijven (8,4%)
 • Telecom (8,2%)
 • Voeding en drank (7,9%)
 • Verzekeringen (7,8%)

De belangrijke bedrijven in de index zijn op dit moment:

 • Total (6,6%)
 • Sanofi (5,2%)
 • Siemens (4,8%)
 • Telefónica (4,0%)
 • Banco Santander (3,8%)
 • BASF (3,7%)

Structuur en tegenpartijrisico
De iShares Eurostoxx 50 ETF heeft een fysieke structuur. Alle onderliggende aandelen uit de index worden daadwerkelijk gekocht. Als de index wijzigt, worden dit geheel doorgevoerd in de ETF. In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij ontvangen dividend, kunnen derivaten worden gebruikt (voor herbelegging van het dividend) of kan cash worden aangehouden.

Securities Lending
Blackrock tracht extra inkomsten te behalen door het in beperkte mate (in de praktijk niet meer dan enkele procenten van het vermogen) uitlenen van de onderliggende Eurostoxx 50 aandelen aan derde partijen. De opbrengsten daarvan komen voor 60% toe aan de iShares-houders.

De overige 40% valt toe aan Blackrock. Blackrock draagt de kosten van deze operaties. Om het risico van het uitlenen van effecten te beperken vraagt Blackrock onderpand van de lener. De omvang van het vereiste onderpand varieert van 108% (obligaties) tot 112% (aandelen). Blackraock heeft meerdere derde partijen om zo het tegenpartijrisico verder te verkleinen.

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert de ontvangen dividenden van de index uit. De frequentie is vier keer per jaar. Omdat de vestigingsplaats van het fonds Ierland is, wordt het uitgekeerde dividend geen bronbelasting ingehouden.

Rendementen en schatting totale kosten
Hieronder staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over de laatste drie kalenderjaren. De benchmark is de EURO STOXX 50 Index Gross Return. Dat wil zeggen dat het bruto dividend wordt meegenomen en wordt herbelegd in de index. Het rendement van het fonds is berekend aan de hand van de intrinsieke waarde inclusief herbelegde dividenden.

iShares ES50

 • 2011: -13,58%
 • 2010: -2,74%
 • 2009: +25,86%

ES50 GR

 • 2011: -13,16%
 • 2010: -1,90%
 • 2009: +27,08%

Geschatte werkelijke kosten

 • 2011: 0,42%
 • 2010: 0,84%
 • 2009: 1,22%

Het fonds heeft een TER-ratio van 0,35% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door opbrengsten van securities lending (positief) en transactiekosten (negatief). Daarnaast speelt een rol dat mogelijk (een deel van) de bronbelasting over het dividend van de onderliggende aandelen niet door iShares kan worden teruggevorderd.

Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten in 2010 en vooral 2009 duidelijk hoger, terwijl deze in 2011 veel meer vin de buurt van de TER liggen. De gemiddelde werkelijke kosten over de laatste drie jaar bedragen 0,83%.

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 138,6 miljoen aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 3,3 miljard euro. Op het moment van deze recensie was het verschil tussen de bied en laatprijs gelijk aan 3,5 cent (0,14%).

Informatie
iShares biedt zeer uitgebreide informatie over deze ETF. Zo is op dagelijkse basis Nederlandstalige informatie over rendementen, posities en onderpand (voor securities lending) voorhanden. Rendementsoverzichten (helaas niet per kalenderjaar) zijn ruimschoots beschikbaar.

Zeer goed is het historisch overzicht van de dagelijkse intrinsieke waarde in vergelijking met de Eurostoxx 50 Total Return Index. Merkwaardig is dat deze iShares ETF wordt vergeleken met een netto total return index (dividend exclusief bronbelasting wordt herbelegd), terwijl de iShares AEX ETF wordt vergeleken met een bruto total return index.

Opmerkingen
De iShares Eurostoxx 50 ETF is een degelijk product dat de onderliggende aandelen uit de index daadwerkelijk aanschaft (fysieke replicatie). Dat betekent dat er uit dit oogpunt geen debiteurenrisico is. Wel kunnen de aangekochte stukken worden uitgeleend, wat wel een debiteurenrisico introduceert. De vraag is of de tegenpartij in staat is op een later tijdstip de stukken weer terug te geven.

iShares kent echter strenge regels met betrekking tot het gevraagde onderpand, dat een hogere (markt)waarde moet hebben dan de uitgeleende stukken. Per saldo is het tegenpartijrisico van deze ETF erg laag. De werkelijke kosten fluctueren sterk over de afgelopen drie jaar. Het lijkt er op dat in een stijgende markt de kosten hoger uitvallen, terwijl in een dalende markt deze juist lager zijn.

Ook bij andere ETF’s is er sprake van dit fenomeen. Een verklaring kan zijn dat in een stijgende markt de mogelijke cash component binnen het fonds het rendement drukt, terwijl in een dalende markt het omgekeerde gebeurt.

In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van andere Eurostoxx 50 ETF’s bekijken.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees ook

Europese ETF-markt concurrerender

11-jan-17 09:35 - IEXProfs Redactie

De concurrentie is toegenomen op de Europese ETF-markt doordat enkele uitdagers van marktleider iShares snel marktaandeel winnen.

ETF's trekken recordbedrag aan

04-jan-17 09:17 - IEXProfs Redactie

Het equivalent van het nationale inkomen van Oostenrijk is in 2016 in ETF’s gestroomd.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.

Productrecensies Meer

Goed moment inflatie-obligaties

10 jan - Marcel Tak

Zijn inflatie gerelateerde obligaties interessant nu de inflatie naar verwachting op zal lopen? Iets voor Dijsselbloem?