Overbevolking onder hedgefunds

Er dreigt serieuze overbevolking in hedgefonds-land. De hedgefunds zijn te groot geworden en er zijn er teveel. Zij kopiëren elkaars strategie en volgen simpelweg de markt, maar rekenen er wel hoge vergoedingen voor. Het klinkt als een déjà vu van de ontwikkeling bij open-ended-beleggingsfondsen en unit trusts, constateert John Authers op FT.com.

Authers schrijft dat de hedgefondsen de relatieve winnaars waren van de kredietcrisis in 2008. En niet deze gevreesde fondsen zijn omgevallen, maar de banken lijken een groter systeemrisico te vormen. Hun strategie lijkt aantrekkelijker dan de gereguleerde fondsen en de sector groeit. Ondertussen wordt de hedgefonds-industrie geschat op 2 triljoen dollar en de afgelopen twee jaar zagen maar liefst 500 nieuwe hedgefondsen het levenslicht.

De campagne van Mitt Romney bracht ineens aan het licht dat deze fondsmanagers relatief weinig belasting betalen en politici hebben ze nu in het vizier. Ook maken de managers fouten. De gerenommeerde John  Paulson verloor afgelopen jaar veel geld in China en David Einhorn is beboet voor marktmisbruik. Authers wijst erop dat de sector in zijn geheel er niet goed uitziet. Sinds augustus 2008 is het rendement van de hedgefondsen gelijk aan de S&P500 en  blijft het sterk achter bij obligaties. Over de funds of hedge funds zwijgen we dan nog maar, die noteren nog steeds 6,5% lager dan hun niveau in augustus 2008.

Een verklaring wordt gezocht in de grote correlatie tussen securities en asset classes. Mary Bartels, verbonden aan Bank of America Merrill Lynch, stelt dat de correlatie van diverse fondsstrategieën en aandelenmarkten recordhoogte bereikte in het afgelopen jaar. Ze doen hun naam niet echt eer aan, om een hedge aan te bieden. Het toont aan dat de markt overvol is en dat er teveel fondsen zijn met blootstelling aan de aandelenmarkten.

Richard Bernstein geeft beleggers het advies om te beleggen op traditionele wijze, dat biedt volgens hem meer diversificatie, rendement en liquiditeit en het is nog eens goedkoper ook. Staatsobligaties boden afgelopen jaar meer diversificatie, zij bewogen zich tegengesteld aan de aandelenmarkten. Alternatieve beleggingsvormen presteerden fors minder, vertonen een hoge mate van correlatie met andere beleggingscategorieën, hebben een beperkte liquiditeit en nog berekenen ook nog eens hoge vergoedingen. 

Authers denkt dat de hedgefondsen hun grote prestaties behaald hebben in het vorige decennium dankzij goedkope schuldfinanciering. Maar die truc kunnen ze nu niet herhalen met zoveel spelers op de markt die het na proberen te doen. Er zijn er teveel. Beleggers moeten misschien aan hun fondsmanager vragen of het wel nodig is dat zij bestaan.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Eerste uitstroom hedgefunds sinds 2008

18-jan-17 10:22 - IEXProfs Redactie

Voor het eerst sinds 2008 laat het totaal beheerde vermogen van hedgefondsen een daling zien.

Fund-of-fundhuis Skybridge verkocht

17-jan-17 14:50 - IEXProfs Redactie

Nu topman Anthony Scaramucci assistent van Donald Trump wordt, heeft hij zijn fund-of-hedgefundhuis Skybridge verkocht.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.