Hedgefund beschermt beleggers tegen politici

Hedgefundveteraan Philippe Gougenheim wil meer dan vijftig miljoen dollar ophalen voor een zeer liquide macro hedgefund, dat hij naar eigen zeggen kan beschermen tegen de onvoorspelbare invloed van Europese politici op de markten. Volgens Reuters zal het voormalige hoofd hedgefunds van het Zwitserse Unigestion het op de Kaaimaneilanden gevestigde Glasnostfonds in juni lanceren. 

De naam is gelijk aan dat van het Sovjet-Uniebeleid van openheid en transparantie in de jaren 1980. Beleggers hebben wekelijks toegang tot hun geld, met een aanvraagtijd van drie dagen, waarmee het fonds veel meer liquide is dan de meeste hedgefunds. Daarnaast geeft het fonds iedere maand de posities vrij. “Ik wil alles zijn dat andere hedgefunds niet zijn,” zei Gougenheim. “Liquide, transparant, met een focus op kapitaalbescherming.”

Het fonds gaat futures en aandelen verhandelen, grondstoffen, rente en valuta. Per jaar moet de opbrengst 10-12% zijn, met een volatiliteit rond de 7% en een maximum verlies van 2% over twaalf maanden. Het proces wordt gebaseerd op een computermodel dat hij aan het ontwikkelen is, zijn eigen economische analyse en het analyseren van marktgedrag, om drukte te vermijden. Gougenheim ziet turbulentie als een mogelijkheid om geld te verdienen. Hij verwacht dat het klimaat vergelijkbaar is met dat van vorig jaar, met mogelijkheden op zowel de korte als de lange termijn.

Volgens hedgefundmanagers is de onvoorspelbaarheid van politici met de Europese schuldencrisis een van de grootste gevaren voor beleggers. Gougenheim zegt echter zijn portfolio daartegen te kunnen beschermen: “De politieke invloed op de markten kan worden beperkt door een gezond risicomanagement. Voor veel fondsen is dat moeilijk, omdat hun posities niet liquide genoeg zijn. Als de Europese leiders bijeenkomen, kan ik alle posities net daarvoor liquideren.”

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Eerste uitstroom hedgefunds sinds 2008

18-jan-17 10:22 - IEXProfs Redactie

Voor het eerst sinds 2008 laat het totaal beheerde vermogen van hedgefondsen een daling zien.

Fund-of-fundhuis Skybridge verkocht

17-jan-17 14:50 - IEXProfs Redactie

Nu topman Anthony Scaramucci assistent van Donald Trump wordt, heeft hij zijn fund-of-hedgefundhuis Skybridge verkocht.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.