Recensie: Emerging Klik & Klaar

Aanbieder: ABN Amro
Uitgever: ABN Amro (S&P rating: A+)
Looptijd: maximaal 2 jaar
Onderliggend: iShares MSCI Emerging Markets
Hoofdsomgarantie: geen
Inschrijving: à 100% t/m 21 februari
ISIN-code: NL0009980960

Doelstelling
Behalen van rendement op basis van een gematigde koersontwikkeling van de onderliggende MSCI Emerging Markets index (via de iShares ETF).

Werking
De note is gekoppeld aan de prestatie van de iShares Emerging Markets ETF. Deze ETF volgt zo goed mogelijk de prestatie van de gelijknamige MSCI index. Elk half jaar wordt op de peildatum de koersmutatie van de ETF ten opzichte van de startwaarde (slotkoers 21 februari 2012) berekend. Als de ETF op tenminste 100% van zijn startwaarde noteert, volgt (vervroegde) aflossing van deze klik & Klaar note.

Naast de nominale hoofdsom wordt voor elk half jaar dat de note heeft uitgestaan 4,375% (indicatie) uitgekeerd. Wordt op geen enkele peildatum aan dit 100% criterium voldaan, dan kan de aflossing op de einddatum op 100% zijn. Daarvoor geldt een belangrijke voorwaarde: de iShares ETF moet op de einddatum minimaal 50% van zijn startwaarde noteren.

Als de ETF op de einddatum lager dan 50% van zijn startwaarde noteert, wordt het gehele procentuele verlies van de ETF ten opzichte van de startwaarde verrekend met de afloskoers. Voorbeelden aflossing en coupon op de einddatum (als niet tussentijds vervroegd is afgelost): 

 

Sterke punten
Bij beperkte koersstijging van de onderliggende ETF is rendement mogelijk. Bescherming als de ETF op de einddatum met niet meer dan 50% in koers is gedaald.

Zwakke punten
De note combineert gelimiteerde winst met volledig hoofdsomrisico. De note keert geen dividend uit (verwachting dividend ETF komende jaren circa 2% per jaar).

Rendementvergelijking met onderliggende waarde(n)
Underperformance van de note ontstaat vooral bij een sterke stijging van index gedurende het begin van de looptijd (stijging meer dan 4,375% in eerste half jaar). De belegger in de note behaalt dan 4,375% rendement in het eerste half jaar. Ook als niet tussentijds wordt afgelost, en de iShares ETF op de einddatum met meer dan 50% is gedaald, is er vanwege het gemiste dividend, een underperformance.

Outperformance (ten opzichte van de ETF) is er met name als de index op een vervroegde aflosdatum niet meer dan circa 6,5% op jaarbasis is gestegen, of op de einddatum meer dan 4% is gedaald ten opzichte van de startwaarde. Hierbij ga ik uit van een dividendrendement van 2% per jaar.

Voor wie
Aandelenbeleggers die gematigd positief zijn ten aanzien van de MSCI index (via de iShares ETF, en verzekerd willen zijn tegen koersverlies bij een eventuele koersdaling, zolang deze op de einddatum maar niet meer is dan 50%.

Brochure en overige informatie
De consumenteninformatie is verdeeld over een algemene Klik & Klaar brochure en een specifiek op deze Note gericht introductiebericht. De geboden informatie is zeer goed en bijna volledig. De vorige brochure van de Klik & Klaar Note meldde nog dat de coupon niet lager zou zijn dan een vooraf vastgestelde minimumwaarde. Dat doet deze brochure niet. Jammer!

Ook de effectieve rendementen per jaar staan niet aangegeven bij (vervroegde) aflossing. In de algemene brochure staat wel een voorbeeld waaruit dit effect naar voren komt. Tot slot vind ik de vermelding van de kosten niet helmaal top. Er staat dat de kosten maximaal 1% op jaarbasis bedragen. Maar feitelijk zijn de kosten minimaal 1% op jaarbasis. Bij vervroegde aflossing worden de totale kosten van 2% over een kortere periode omgeslagen, en liggen de kosten op jaarbasis dus hoger.  

Verhandelbaarheid en vervolginformatie
De notes krijgen een Euronext notering. ABN Amro onderhoudt een markt (bied-laat spread 1%). ABN Amro geeft vervolginformatie op zijn website.

Opmerkingen en conclusie
ABN Amro zet een serie neer van diverse Klik & Klaar Notes. Na de vorige, met de Eurostoxx 50 als onderliggende waarde, kan de belegger nu inspelen op een gematigde ontwikkeling van de aandelenkoersen in de opkomende landen. De belegger wordt met een getolereerde koersdaling van 50%, nog iets meer bescherming geboden dan de 40% van zijn Eurostoxx 50 voorganger.

Ook de mogelijke uitkering per half jaar is hoger. Daar staat tegenover dat die uitkering pas plaatsvindt bij een ETF stand op 100% van de startwaarde. Kortom op de in termen van volatiliteit wat meer risicovolle Emerging Market index heeft ABN Amro ervoor gekozen iets meer nadruk te leggen op risico mijding, terwijl toch een betere uitkering dan die van de voorganger mogelijk is.

De belegger die niet denkt dat de Emerging Market index in twee jaar tijd halveert, maar ook geen buitensporige verwachtingen heeft van de (opkomende) aandelenmarkt kan met deze note wel uit de voeten. Maar een topper vind ik het niet, met name vanwege de relatief beperkte rendementsperspectieven in combinatie met de grote consequenties van het staartrisico (daling ETF meer dan 50%).

Ik denk dat de note met een hogere grens van vervroegde aflossing (bijvoorbeeld110%) en een lagere getolereerde koersdaling (bijvoorbeeld 30% in plaats van 50%), een aanzienlijk hogere potentiële “coupon” had kunnen bieden. Maar ja, wel met een hoger risico natuurlijk.    

  Cijfer Benchmark Weging
A. Rendementsperspectief 7 6,8 60%
B. Transparantie 8 6,7 20%
C. Originaliteit 6 7,1 5%
D. Vervolginformatie en nazorg 10 6,4 15%
Totaal 7,4 6,4 100%

 
Mijn eindcijfer zegt niets over het uiteindelijke rendement dat u met dit product behaalt, want dat bepaalt de markt. De beoordeling zegt wel alles over hoe het product kwalitatief in elkaar steekt en of de marketing en nazorg zorgvuldig zijn.

A. Rendementsperspectief
Het te behalen rendement moet in relatie staan tot de risico's. Het product moet een zo duidelijk mogelijk rendementsdoel hebben. Het rendementsperspectief moet passen bij de markt waarin wordt belegd.

B. Transparantie
De kansen, maar ook de risico's moeten duidelijk zijn. De informatie (website, brochure of servicenummer) moeten duidelijk maken hoe en hoeveel rendement te behalen is en welke risico's er zijn onder welke omstandigheden. De kosten van het product moeten vermeld zijn.

C. Originaliteit
Wat is de toegevoegde waarde? Is de financiële constructie zelf na te bootsen? Bovendien speelt een rol of er al soortgelijke, alternatieve producten op de markt zijn.

D. Vervolginformatie en nazorg
Hoe is de vervolginformatie na uitgifte? Wordt regelmatig een overzicht gegeven van de prestaties van het product en is er informatie over het verloop van de onderliggende waarde. Zegt de brochure hier iets over?

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees ook

David Older hoofd aandelen Carmignac

17-jan-17 16:00 - IEXProfs Redactie

David Older is benoemd tot hoofd aandelen bij Carmignac en Christophe Peronin is gepromoveerd tot adjunct-algemeen directeur.

Fund-of-fundhuis Skybridge verkocht

17-jan-17 14:50 - IEXProfs Redactie

Nu topman Anthony Scaramucci assistent van Donald Trump wordt, heeft hij zijn fund-of-hedgefundhuis Skybridge verkocht.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

David Older hoofd aandelen Carmignac

17 jan - IEXProfs Redactie

David Older is benoemd tot hoofd aandelen bij Carmignac en Christophe Peronin is gepromoveerd tot adjunct-algemeen di...

Productrecensies Meer

Goed moment inflatie-obligaties

10 jan - Marcel Tak

Zijn inflatie gerelateerde obligaties interessant nu de inflatie naar verwachting op zal lopen? Iets voor Dijsselbloem?