Notezakelijke vergelijking

Afgelopen week besprak ik de UBS Deep Barrier Note, naar de markt gebracht door Kempen. Een aardig product, met name omdat de onderliggende Eurostoxx 50-index tot 60% mag dalen om toch de aflossing op 100% plaats te doen vinden. Met een vaste 5,4% coupon is er zo meer rendement mogelijk dan op een reguliere UBS-obligatie. Maar daar blijft het dan ook bij.

Ik zou graag meer potentieel rendement zien. Natuurlijk is de kans op een 60% koersdaling niet zo groot, maar je moet altijd rekening houden met een dergelijk staartrisico. Daarvoor wil ik royaal beloond worden. Die mogelijkheid is er met een andere note, die ook door Kempen naar de markt zijn gebracht. Niet met UBS, maar met onze eigen Van Lanschot als uitgevende instelling. De verschillen in voorwaarden en de beurskoers maken dit product aantrekkelijker dan de nieuwste uitgifte.

Ik doel op de Kempen Deep Barrier Note II, die een (resterende) looptijd heeft van 4,5 jaar (aflossing in juni 2016). Ook deze note heeft een jaarlijkse coupon, maar die is variabel en gekoppeld aan de 10-jaars CMS rente. Let echter op, de aflossing is, zoals ook geldt voor de UBS Note, niet gegarandeerd. De onderliggende Eurostoxx 50 mag gedurende de gehele (resterende) looptijd niet meer dan 60% dalen ten opzichte van zijn startwaarde.

De startwaarde van de index is bij de uitgifte van deze note vastgesteld op 2730,62 punten. Dat betekent dat de index gedurende de resterende looptijd altijd boven de 1092,25 punten moet blijven. De huidige stand van de index is 2515,15 punten. Dat betekent dat vanaf het huidige niveau de index met 56,6% mag dalen. Iets minder dan de initiële 60%, maar het rendementsperspectief is prettig. Rekent u maar mee.
 
Voor het lopende jaar is de 10-jaars CMS rente vastgesteld op 3,34%. Daarnaast geldt, ter bepaling van de uit te betalen coupon, er een vaste opslag van 2,5%. De coupon over het eerste jaar komt daarmee uit op 5,84%. Deze coupon wordt in juni van dit jaar uitgekeerd, waarna een nieuwe coupon wordt vastgesteld. De koers van de note ligt op dit moment op circa 94,50%. Deze koers is nog iets aantrekkelijker dan op het eerste gezicht lijkt.

Dirty pricing
Voor dit product geldt een dirty price notering. Dat betekent dat, naast de beurskoers, niet additioneel de opgelopen rente betaald behoeft te worden. Dat maakt het potentiële effectieve rendement alleen maar aantrekkelijker. De opgelopen rente zal circa 3,65% bedragen. Als dit een 'risicomijdende obligatie' zou zijn geweest met clean pricing, dan zou de koers op circa 90,85% hebben gelegen.

Ik geef een paar scenario’s. Stel dat de lange rente (10-jaars CMS) gedurende de resterende looptijd (in ieder geval op de peildata) gelijk zou blijven aan de huidige rente. Dan zou de coupon gemiddeld 5,84% over de resterende looptijd bedragen. Bij de huidige koers zou dat op jaarbasis een effectief rendement van circa 8,5% opleveren. Zelfs als de 10-jaars rente naar 0% zou dalen, resteert een effectief rendement op jaarbasis van 4,9%.

Tot slot is het niet onmogelijk dat de lange rente de komende jaren stijgt, met bijvoorbeeld 2%. Als dat betekent dat de gemiddelde coupon met 1% stijgt tot 6,84%, dan loopt het jaarrendement van deze note op naar 9,5%. Dat is toch wel aantrekkelijker dan de 5,4% van de UBS note. Bedenk wel dat u met Van Lanschot een andere debiteur heeft dan UBS. Bovendien is de getolereerde koersdaling van de onderliggende Eurostoxx 50 iets geringer dan die van de nieuwe UBS note die door Kempen wordt uitgegeven.

Deze week zal ik een tweede note bespreken die de vergelijking met de twee Deep Barrier producten glansrijk kan doorstaan. Misschien is deze derde wel de aantrekkelijkste! U leest er binnenkort meer over. Tot die tijd kunt u zelf op zoek naar aantrekkelijke producten in de IEXProfs Productselector. Selecteer op “Deep” en de boven besproken note komt tevoorschijn!

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees ook

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18-jan-17 13:42 - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.

Eerste uitstroom hedgefunds sinds 2008

18-jan-17 10:22 - IEXProfs Redactie

Voor het eerst sinds 2008 laat het totaal beheerde vermogen van hedgefondsen een daling zien.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.

Productrecensies Meer

Goed moment inflatie-obligaties

10 jan - Marcel Tak

Zijn inflatie gerelateerde obligaties interessant nu de inflatie naar verwachting op zal lopen? Iets voor Dijsselbloem?