Oostelijke eindejaarsrally

Het lijkt erop dat beleggers toch nog verblijd worden met iets dat op een eindejaarsrally lijkt. Prettig voor hen die tegen een flink verlies aankeken. Door de koersstijgingen van de afgelopen dagen worden de minnen iets kleiner. Mijn Handelende Tak portefeuille profiteert natuurlijk ook van het verbeterde sentiment. Of het voldoende is dit jaar nog in de plus te eindigen is de vraag.

Misschien moet ik de portefeuille in de laatste dagen van het jaar nog wat extra power geven. Maar ja, ik heb dan met die nieuwe positie wel een stukje van de rally gemist. Dus moet ik een note vinden die ook een aardig rendement kan opleveren als de koersen de komende tijd niet zo hard zullen stijgen. Bij deze doelstelling zoek ik mijn toevlucht in notes met een voorwaardelijke garantie.

Natuurlijk maak ik gebruik van de IEXProfs Productselector en zoek onder categorie de voorwaardelijke garantieproducten. Dat zijn er 59, een ruime keus derhalve. Ik wil inzetten op een verdergaand herstel van de Europese beurzen, maar niet alleen via de Eurostoxx50 index. Ook de Oost Europese aandelen kunnen de komende weken goed presteren. Ik vul bij onderliggende waarde CECE in, de index met bedrijven uit Hongarije, Polen en Tsjechië.

Rebound Note
Kijk eens aan, de Rebound Note van ING komt bovendrijven. Deze note is gekoppeld aan de prestatie van de Eurostoxx50 index en de CECE index. Het aandeel van de Oost Europese index is weliswaar beperkt (20%), maar ik duik toch even dieper in de voorwaarden.

De note keert aan het eind van de looptijd (februari 2014) de stijging van het gewogen mandje van deze indices uit. Als het mandje met 30% is gestegen, is de aflossing op 130%. Echter, ING kan begin februari 2012 beslissen de note op 110% af te lossen. Doet de bank dat niet, dan is er een tweede mogelijkheid op vervroegde aflossing begin februari 2013, maar dan op een koers van 120%.

ING kan zelf bepalen of zij tot deze actie overgaat. Er is niet een bepaalde vooraf vastgestelde waarde van het mandje voor nodig. Wat is de huidige stand van zaken? De Eurostoxx50 index is sinds de start van de note (februari 2009) met 4% gestegen terwijl de CECE maar liefst 42% in warde is toegenomen. Het gewogen mandje is daardoor met 11% gestegen. Dat betekent dat, als er niet vervroegd wordt afgelost in 2012 of 2013, de note in februari 2014 op 111% zou aflossen.

Zou ING gebruik maken van het recht op vervroegde aflossing op 110% begin februari 2012? Bij de huidige stand van het mandje waarschijnlijk niet. Dat blijkt mede uit de actuele koers van de note, die gelijk is aan 99%. Maar als het sentiment goed blijft en het mandje verder in waarde stijgt, neemt de kans van vervroegde aflossing op 110% toe. In dat geval maak ik in 1,5 maand een rendement van 11% (reëel, niet op jaarbasis!).

11% rendement cadeau
En als er geen vervroegde aflossing plaatsvindt? Dan heb ik, afgezien van mogelijke vervroegde aflossing in 2013 op 120%, uitzicht op een mooi rendement vanwege de 11% koersstijging die ik nu cadeau krijg. Natuurlijk zijn er flinke risico’s. De note geeft een voorwaardelijke hoofdsombescherming. Aflossing op 100% is mogelijk, maar dan moet het mandje in februari 2014 minstens op 65% van zijn startwaarde staan. Bij de huidige stand van 111% is er derhalve een buffer van 41%.

Als het mandje met meer dan dit percentage op de einddatum is gedaald, komt de gehele daling van het mandje (vanaf de startwaarde) voor mijn rekening. Daarnaast is er natuurlijk het debiteurenrisico op ING. De note is dus geen loterij zonder nieten. Dat is voor geen enkele belegging weggelegd. Maar de Rebound Note heeft een mooie verhouding tussen risico en rendement.

Met als uitgangspunt van een (voorlopig) verder herstel van de aandelenkoersen koop ik voor de Handelende Tak portefeuille 10.000 euro nominaal van deze note van ING. En nu maar hopen op een klein portefeuilleplusje aan het eind van het jaar.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees ook

Tsjechië populair onder Duitse beleggers

21-aug-14 09:15 - IEXProfs Redactie

De uitdaging in Tsjechië is een stabiele winstontwikkeling in een concurrerende omgeving te creëren.

Oost-Europa ziet er goed uit

20-dec-13 10:15 - IEXProfs Redactie

De achterblijvende prestaties van Oost-Europa laten zich niet rijmen met de goede outlook voor deze regio.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

David Older hoofd aandelen Carmignac

17 jan - IEXProfs Redactie

David Older is benoemd tot hoofd aandelen bij Carmignac en Christophe Peronin is gepromoveerd tot adjunct-algemeen di...

Productrecensies Meer

Goed moment inflatie-obligaties

10 jan - Marcel Tak

Zijn inflatie gerelateerde obligaties interessant nu de inflatie naar verwachting op zal lopen? Iets voor Dijsselbloem?