IEX Fonds 40 profiteert van Risk On

De kop is eraf, de IEX Fonds 40 heeft in lijn met de markt een vliegende start gemaakt. Inmiddels staat er op een haar na zelfs een all time high op het bord, alsof er geen crisis in euroland woedt. In januari steeg de index van 151.96 (slotstand 2011) naar 159,83 en dat is een maandrendement van +5,18%. Daarmee steeg de index sinds de lancering op 1-1-2009 precies twee keer zo hard als de AEX (ex-dividend): +59,8% om +29,5%.

Liefst 39 van de 40 fondsen leverden een positieve bijdrage aan die bliksemstart, alleen Threadneedle Global Bond liet een nauwelijks waarneembaar minnetje noteren. verder profiteerden alle fondsen van het Risk On-effect op de markten. In de categorie aandelen deden small caps en emerging markets het uitstekend, terwijl de defensievere hoogdividendfondsen achterbleven.

Datzelfde beeld is zichtbaar in de andere segmenten van de index. Onder de themafondsen blinken de edelmetalen - in 2011 nog de zwakke broeders - het helderst. In vastgoed doet met name Aziatisch vastgoed het prima en bij obligaties staan high yield en emerging debt bovenaan het januarilijstje. Alle deelindices noteerden een ruime plus, vastgoed en aandelen het sterkst.

  

Nieuwkomers & correctie-indicator
De vijf nieuwe fondsen, die met de jaarlijkse mutaties en herweging (per 1 januari zijn alle fondsen weer naar een gewicht van 2,5% teruggezet) zijn binnengekomen, presteerden in januari prima. Een positieve vermelding verdient in elk geval Invesco Continental European Small Cap, dat met een stijging van bijna 14% meteen maar het beste fonds in de index was in januari. Ook Schroders Gold & Precious Metals bevindt zich in de maand top-5.

Beste fondsen januari 2012
rendement
Invesco Continental European Small Cap
+13,90%
Morgan Stanley Asian Property
+11,19%
Blackrock World Gold Fund
+10,14%
Aberdeen Global Emerging Markets Equity
+9,83%
Schroder AS Gold & Precious Metals
+9,77%
* rendementen ex-dividend en in euro's, bron Lipper  

 

Het goede nieuws is dat de index de ingezette trend in februari voorlopig heeft weten door te zetten. Maar daarover volgende maand meer. overigens maken steeds meer experts zich ernstig zorgen. Als alle asset categorieën zo sterk stijgen, dan is een aandelencorrectie onvermijdelijk, zegt bijvoorbeeld zakenbank Morgan Stanley: "Equities, bonds, gold and oil all rose in value in January. This is a rare occurrence and in recent years has tended to be a good sell signal for stocks."

Zo heeft de IEX Fonds 40 er meteen nóg een usp bijgekregen: als correctie-indicator. Handig toch, zo'n index die de hele markt in één oogopslag in kaart brengt.

De IEX Fonds 40 wordt berekend en bijgehouden door administratiekantoor Circle Partners  

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Lang leve de Index 20+

29-dec-16 10:28 - Marcel Tak

Waarom doet de passieve IEX Index20+ het beter dan IEX Fonds 40? Het draait niet alleen om lagere kosten.

Best gelezen 2016: Angst en lijstjes

29-dec-16 08:52 - IEXProfs Redactie

De lezers van IEXProfs zijn gek op lijstjes en alert op risico's, maken onze tien best gelezen artikelen in 2016 duidelijk.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.