Fondsbeheerders somber gestemd

Fondsmanagers verwachten dat 2012 een slechter beursjaar wordt dan 2011, blijkt uit internationaal onderzoek van Towers Watson. Fondsbeheerders verwachten een lagere wereldwijde economische groei, hogere werkloosheid en lagere aandelenrendementen. In de komende vijf jaar wordt, niet heel origineel, de meeste groei in opkomende markten verwacht.

Towers Watson onderzocht de verwachtingen van 114 fondsbeheerders met een totaal belegd vermogen van 9,7 biljoen dollar. Vorig jaar rekenden de professionals volgens onderzoek van Towers Watson nog vergeefs op een economisch herstel. De negatieve verwachtingen worden met name gevoed door de crisis in Europa en het dreigende faillissement van Griekenland.

Gerard Roelofs, Hoofd Continentaal Europa van de Investment Consulting praktijk bij Towers Watson: "Beleggers hebben in de tweede helft van 2011 niet de zekerheid gevonden die ze zochten. Daardoor zullen fondsmanagers risicovolle asset classes mijden." De rendementsverwachtingen voor aandelenmarkten zijn voor dit jaar aanzienlijk lager, vooral in het Verenigd Koninkrijk en de Eurozone.

 

Optimistisch over opkomende markten
Ondanks de economische onzekerheid blijven fondsmanagers positief over opkomende markten voor d ekomende vijf jaar. Zo is 75% bullish op aandelen uit opkomende landen, 63% ziet volop kansen in obligaties uit opkomende markten (emerging market debt). In tegenstelling tot de traditionele staatsobligaties, waarover vanwege oplopend inflatierisico 79% een negatief oordeel velt.

De managers verwachten dat de economische vooruitzichten in de VS verbeteren, hoewel langzamer dan het historische gemiddelde. In Japan wordt ook een periode van herstel verwacht, nadat de economie uit het dal klom na de tsunami vorig jaar. Veel managers zien de VS als de regio met de meest lonende beleggingsmogelijkheden in 2012.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Hedgefondsen blijven geliefd

13-jul-15 11:15 - IEXProfs Redactie

Ondanks de veroordeling van Calpers blijven pensioenfondsen hedgefondsen omarmen.

Prelude van de komende crash

27-feb-13 12:15 - Peter van Kleef

Towers Watson-onderzoek schetst een beeld van optimistische fondsbeheerders over aandelen. De crux zit 'm ergens anders

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.