Inhaalrace met oldtimer

De beurzen lijken de diepe inzinking redelijk te boven. De AEX flirtte enkele maanden geleden met het 250 punten niveau, maar staat inmiddels zo’n 70 punten hoger. De Eurostoxx50 laat hetzelfde beeld zien. In september werd even de 2000 punten-grens neerwaarts doorbroken. Een paar maanden verder en de index is meer dan 20% gestegen.

Wat nu als u deze bullmarkt heeft gemist? Wachten op een nieuwe dip en dan alsnog instappen? Of waagt u de sprong op de rijdende trein om achteraf zuur te moeten constateren dat de grootste stijging al weer achter de rug is. Of, erger nog, dat een koerscorrectie op de aandelenmarkten zelfs tot een behoorlijk verlies leidt. Er is een oplossing voor dit dilemma: de Eurostoxx50 Timer Note II van RBS, uitgegeven in september 2008.

Deze oude Timer Note is niet zonder risico, maar heeft een paar gunstige karakteristieken. Toen de note werd uitgegeven stond de Eurostoxx50 index op 3185,83 punten. Voor deze note gold echter niet de startwaarde van de index, maar de laagst waargenomen koers gedurende een jaar na uitgifte. Die constructie was een voltreffer, want de aandelenkoersen daalden na de emissie fors, waardoor de instapkoers op 1765,49 werd vastgesteld.

Daarnaast geldt er nog een beschermingsniveau van 1592,91 punten, wat gelijk is aan 50% van de startwaarde. Tot slot is het belangrijk te weten dat de note in september 2013 aflost. Waarom is dit product nu interessant? De actuele stand van de Eurostoxx50 index is circa 2520 punten. Als de index gedurende de resterende 1,5 jaar van de looptijd niet onder de 1592,91 punten komt én op de einddatum boven de 1765,49 staat, krijgt de belegger het verschil tussen de eindwaarde en de instapkoers van de index uitgekeerd.

17% rendement zonder koersstijging
Op grond van de actuele stand van de index (2520 punten) is de koerswinst gelijk aan 43%. Dat betekent dat de aflossing in september 2013 gelijk zou zijn aan 143%. De actuele koers van de note is 122%. Zonder verandering in de stand van de index wordt dus ruim 17% koerswinst behaald. Zo wordt de koerswinst die aan de belegger de afgelopen maanden voorbij is gegaan, alsnog deels geïncasseerd. Als de index verder stijgt met nog eens 20% naar bijvoorbeeld 3000 punten, dan is de aflossing op 170% (koersstijging 70% ten opzichte van instapkoers).

Als de index terugvalt naar 2154 punten is de aflossing toch nog op 122%, want de index is dan met 22% gestegen ten opzichte van de instapwaarde. U maakt dan geen verlies, ondanks dat de index met 15% is gedaald. Een verdere daling van de index leidt tot een lagere aflossing en verlies, maar dat verlies is kleiner dan de daling van de index zelf. Kijk, tot zover pakt de belegging gunstig uit. Maar let op als de index op enig moment onder de 1592,91 punten beland.

Dan is de berekening van de aflossing ineens heel anders. De belegger krijgt dan de koersmutatie ten opzichte van de instapkoers minus de koersmutatie ten opzichte van de startwaarde. Stel de index duikt onder de kritische grens van 1592,91 punten, maar eindigt in september 2013 uiteindelijk op 2000 punten. Dat is 13% boven de instapwaarde van 1765,49 punten, maar 37 % onder de startwaarde van 3185,83 punten. Dat betekent dat de aflossing plaatsvindt op 76%.

Zonder 8% dividend
Ten opzichte van de huidige koers van 120% is dat een verlies van 37%. De index is daarentegen met slechts 20% gedaald. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat een directe belegging mogelijk in de komende 1,5 jaar in totaal zo’n 8% dividend genereert, wat de belegger in de note mist. Ten slotte heeft de houder van de note een debiteurenrisico op RBS.
Per saldo kan de note aantrekkelijk zijn voor beleggers die er van overtuigd zijn dat de index niet met meer dan 36% daalt naar 1592,91 punt of lager.

Dan kunt u ten opzichte van de index een uitstekend rendement behalen, ook als de index niet of weinig stijgt. In alle gevallen moet u zich bedenken dat dit een positie is met een hoog (start)risico gehalte. Ik durf dat wel aan en neem voor de Handelende Tak (+11,8% year to dat) een kleine positie in. Ik verkoop de helft van mijn positie in de Digital Spread Note (ook van RBS), die de afgelopen maanden fors in koers is hersteld.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees ook

David Older hoofd aandelen Carmignac

17-jan-17 16:00 - IEXProfs Redactie

David Older is benoemd tot hoofd aandelen bij Carmignac en Christophe Peronin is gepromoveerd tot adjunct-algemeen directeur.

Fund-of-fundhuis Skybridge verkocht

17-jan-17 14:50 - IEXProfs Redactie

Nu topman Anthony Scaramucci assistent van Donald Trump wordt, heeft hij zijn fund-of-hedgefundhuis Skybridge verkocht.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

David Older hoofd aandelen Carmignac

17 jan - IEXProfs Redactie

David Older is benoemd tot hoofd aandelen bij Carmignac en Christophe Peronin is gepromoveerd tot adjunct-algemeen di...

Productrecensies Meer

Goed moment inflatie-obligaties

10 jan - Marcel Tak

Zijn inflatie gerelateerde obligaties interessant nu de inflatie naar verwachting op zal lopen? Iets voor Dijsselbloem?