Must Read: De Jager en De Prooi

Nederland heeft problemen, zegt WSJ. De Jager negeerde ambtenaren, Groenink blikt terug, een ETF van Bill Gross en Japanners maken miljarden zoek. 

IEX Fonds 40
De fondsenindex IEX Fonds 40 staat op 163,98. Year-to-date staat de index op een rendement van +7,91%. Meer hier.

De Jager negeerde waarschuwingen
Het FD publiceert alvast een primeurtje uit het maandag te verschijnen boek 'de eurocrisis' van redacteur Martin Visser. Door in te zetten op meebetalen door de banken aan de Griekse reddingsoperatie sloeg Jan Kees de Jager de adviezen van zijn drie belangrijkste topambtenaren in de wind. 

WSJ analyseert Nederland: te hoge schulden, te lage lonen
De Wall Street Journal analyseert de Nederlandse economie in 2012, wakker geschrokken door prognoses van de EC: "The European Commission expects Greece, Portugal, Spain and the Netherlands to be Europe’s weakest economies in 2012. Wait a minute. The Netherlands? That stalwart of the euro zone? The same Netherlands that’s lending billions of euros to Greece, Portugal and Ireland?" De boosdoeners volgens de WSJ zijn - natuurlijk - de hypothekenmarkt en onze traditie van loonmatiging.

Kijk dan, naar Rijkman
Vrijdagavond-kijktip voor huidige en ex-ABN Amro'ers, De Prooi-lezers en andere bankwatchers. In College Tour van Twan Huys is vanavond Rijkman Groenink te gast. Voorproefje: de oud-ABN-topman vindt achteraf dat hij de bank minder makkelijk in de etalage had moeten gooien. 

1% is geen ondergrens
Welnee, 1% is helemaal geen bodem onder de ECB-rente, zegt ECB-bestuurder Erkki Likkanen tegen CNBC. Hij kan best lager, al ziet hij daar op dit moment geen enkele reden toe. 

Bill Gross: 2% is ook best
Lang interview van Bloomberg-TV met Pimco-obligatiegoeroe Bill Gross. Is het obligatierendement van 2% à 3% niet veel te weinig voor een lange termijnbelegging, wil presentatrice Trish Regan weten? Nee hoor, zegt Gross. Het is niet veel, maar waar wil je anders in beleggen als je je geld nog wilt terugzien? Plus: de lancering van de Pimco-ETF op het vlaggenschipfonds Pimco Total Return.  

Chinese banken in the picture
China staat weer volop in de picture en dan vooral de financiële sector. Hoe gaat het daarmee? Lukas Daalder heeft twee interessante links in de aanbieding. De WSJ schrijft over de oplopende financieringskosten voor de banken en de FT belicht de Chinese plannen om de kapitaalseisen te versoepelen.

Lukas Daalder

Rogue Japanners
We hebben weer een miljardenschandaal. In Japan dit keer, meldt de BBC, waar de toezichthouders beleggingsfirma AIJ Investment Advisors voorlopig op slot hebben gegooid, omdat het bedrijf het leeuwendeel van de 2,3 miljard dollar beheerd vermogen is kwijtgeraakt.

Dan maar AH-huiswijn
Tot slot: tip voor klanten met acute liquiditeitsproblemen: breng uw wijnkelder naar de lommerd. U krijgt er goed geld voor. (Reuters)

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

De 2,6% van Bill Gross

11-jan-17 08:55 - IEXProfs Redactie

Bill Gross heeft in 2017 oog voor slechts een ding: de Amerikaanse tienjaarsrente. Komt die boven 2,6% dan gaat het mis.

Bill Gross kijkt zwart

07-dec-16 10:30 - IEXProfs Redactie

Obligatiekoning Bill Gross ziet de toekomst heel somber. Beleggers laten zich verblinden door centrale banken en Trump.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

David Older hoofd aandelen Carmignac

17 jan - IEXProfs Redactie

David Older is benoemd tot hoofd aandelen bij Carmignac en Christophe Peronin is gepromoveerd tot adjunct-algemeen di...