ING IM: onderschat Azië niet

“Wij geloven dat beleggers de mogelijkheden van Aziatische staatsobligaties op lange termijn nog steeds onderschatten.”  Portefeuillebeheerder Aziatisch Schuldpapier bij ING IM Singapore Joep Huntjes ziet wél volop kansen in emerging markets debt, of beter asian debt

Volgens Huntjens is Azië niet alleen nu de snelst groeiende regio in de wereld, maar zal dat volgens hem ook de komende jaren zo blijven. “De economische fundamentele factoren zijn in Azië veel sterker dan in de Verenigde Staten en Europa, hetgeen een bijkomend voordeel is onder de huidige omstandigheden. Sterke valutareserves en overschotten op de lopende rekening bieden ook een goed opwaarts potentieel voor de Aziatische valuta’s op de middellange termijn,” aldus Huntjens.

De vermogensbeheerder merkt daarnaast op dat de lagere rendementen in de ontwikkelde markten - als gevolg van een wereldwijde afname van groei - de Aziatische obligatierendementen aantrekkelijker maken. Hij verwacht daarnaast dat de algemene inflatie in de meeste Aziatische economieën zal dalen, maar dat er wel enige onderliggende inflatiedruk zal blijven.

Huntjens vervolgt: “Een verruiming van het monetaire beleid ligt voor de meeste economieën voor de hand, hoewel veranderingen vanwege de relatief beperkte verkrapping eerder in de cyclus niet al te agressief zullen zijn. Over het algemeen blijven de macro-economische vooruitzichten voor de meeste Aziatische landen bemoedigend. In China bleef het inflatiecijfer in december dalen, hetgeen de Chinese regering in staat stelt zich te concentreren op de groei van de economie in plaats van de inflatie te beteugelen.” 

Geen harde landing in Chian
Huntjens blijft  van mening dat China de middelen heeft om een scenario van een harde landing te vermijden. Hij merkt wel op dat een relatief hoge off shore positionering in een aantal Aziatische obligatiemarkten een korte termijn risico met zich mee brengt. Voor de langere termijn blijft de vermogensbeheerder echter positief, en verwacht het dat een structurele instroom van geld naar deze beleggingscategorie zal blijven bestaan.

Huntjens concludeert: “Met hoge absolute en relatieve rendementen en een groeiende basis van toegewijde, wereldwijde beleggers is de verwachting voor Azië positief. We zijn op de korte termijn voorzichtig gestemd met betrekking tot regionale valuta’s, omdat externe factoren zoals een recessie in de ontwikkelde markten over kunnen slaan.” Daarbij voorziet Huntjens als grootste risico dat op korte termijn een toenemende spanning op de Europese kapitaalmarkten beleggers ertoe zou kunnen dwingen hun middelen uit de Aziatische markt terug te trekken.

Bij dat risico plaatst de vermogensbeheerder weldra een kanttekening. Namelijk dat Aziatische landen nu steeds meer onderling handel drijven, en daardoor minder afhankelijk zijn van exporten naar Europa en de VS. Verder, als we in het bijzonder naar bedrijfsobligaties kijken, zijn de premies behoorlijk genereus in verhouding tot het risico dat de belegger aanvaardt ten opzichte van hun Amerikaanse en Europese soortgenoten,” aldus Huntjens’ slotakkoord.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Pas op met Brazilië, obligatiebeleggers

06-jan-17 16:00 - IEXProfs Redactie

Obligatiebeleggers kunnen zich wel eens verslikken in het mooie herstelverhaal in Brazilië.

Duurzame EM-obligaties in een fonds

15-dec-16 10:12 - IEXProfs Redactie

Candriam lanceert een beleggingsfonds, dat zicht richt op harde valuta-obligaties van de meest ESG-waardige opkomende markten.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.