Saxo: olie in gevarenzone

Het meest gehoorde woord op de grondstoffenmarkt afgelopen week? Geen twijfel over mogelijk: olie. Ole Hansen, grondstoffenstrateeg bij Saxo Bank vraagt zich Hansen in zijn wekelijkse Commodity Update af hoe lang de prijs van een vat Brent-olie boven 120 dollar zal blijven steken. Aanhoudende spanningen rondom olieproducerende landen als onder meer Iran, Syrië en Nigeria lijken hem niet heel positief te stemmen.

“We kunnen niet uitsluiten dat eenzelfde record als in 2011 (127 dollar per vat) ook dit jaar bereikt zal worden.” De oliemarkt bevindt zich wederom in de gevarenzone, aldus Hansen. Het huidige prijsniveau van Brent-olie ligt op dit moment al 9% hoger dan het gemiddelde van 2011, constateert de grondstoffenexpert van het Deense Saxo.

Want niet alleen Iran, Syrië en Nigeria hebben te maken met geopolitieke spanningen; ook Jemen en Soedan droegen bij aan de verhoogde activiteit op de oliemarkt in de race voor Brent-olie. En met de verhoogde activiteit ook de verhoogde prijs, stelt Hansen. Vooral Aziatische kopers zijn op zoek naar alternatieve om de – eventueel falende – productie van reguliere olieleveranciers te kunnen ondervangen. Als gevolg daarvan ligt de productie van oliebronnen in de Noordzee volgens Hansen al op 'low levels'.

Haaks tegenover de scherp stijgende olieprijzen staan de prijzen van industriële metalen; die daalden afgelopen week. Het is met name de afname in de Chinese vraag – goed voor 40% van de totale vraag naar deze metalen – die daar debet aan was. Overigens voorspelt het World Gold Council (WGC) dat China dit jaar India van de troon zal stoten als grootste goudconsument ter wereld. Mits de vraag van de Chinese consument aan zal houden, net als het koopgedrag van de Chinese centrale bank, die door middel van goud haar valutareserves wil diversificeren.

De DJ-UBS index haalde een rendement van 0,8%. De dollar boekte een bescheiden winst – sterk onder invloed van beleggers die zenuwachtig werden van ontwikkelingen rondom het Griekse epos. De S&P 500 bereikte in het kielzog van de verbeterende Amerikaanse economie, haar hoogste niveau in 9 maanden.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Waanzinnige voorspellingen

07-dec-16 14:30 - IEXProfs Redactie

Saxo Bank steekt de nek uit in zijn outlook voor 2017. Zoals: Brexit wordt Bremain. En: Italiaanse banken verslaan markt.

Must read: Nucleair staartrisico

28-nov-16 09:00 - IEXProfs Redactie

Kans op nucleaire knal groter dan ooit, Goldman Sachs gelooft in 2017, in de olie en de 10 beste wereldaandelenfondsen.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.