'China moet volgende stap maken'

“China is als een ui. Voor elke laag die je eraf pelt, verschijnt er een nieuwe.” Aldus Steen Jakobsen, chief economist bij de Deense Saxo Bank. In een tijd waarin Europese economieën afdrijven van short-selling, biedt de Chinese economie juist steeds meer openingen. Echter, de gelaagdheid van het land maakt dat dit niet zo snel en soepel gaat als het westen wellicht graag zou zien.

Jakobsen bracht een week door in het land, waarin hij enkele wijze, inzichtelijke lessen leerde over China, zo schrijft hij in zijn wekelijkse nieuwsupdate. Hij keerde terug met een optimistische(re) blik over de houdbaarheid van de hoge groeicijfers van het land. “Maar daarvoor moeten wel enkele marktwerkingen in de economie meegroeien,” concludeert Jakobsen. Verandering is een vast gegeven in het leven, het is nu aan China om dat gegeven te erkennen en te omarmen, aldus een poëtische Jakobsen.

In een korte geschiedenisles zet Saxo’s hoofdeconoom uiteen hoe de Chinese markteconomie vanuit het zuiver socialistische systeem – met dank aan ‘vader van het moderne China’ Deng Xiaoping – zich de afgelopen decennia ontwikkelde tot een zorgvuldig gekozen mix van socialisme en kapitalisme. In de wereld anno nu zou een open,  corruptievrij China met een vrije markt en dito munt wenselijk zijn, voor het land zelf én voor de wereldeconomie.

Volgens Jakobsen is het echter aan het westen, pleitbezorger van transparantie en wars van corruptie, om middels enkele lessen meer inzicht te krijgen in het moderne China, en waarom de regering van het land doet wat het doet (en nalaat).

  • Size does matter: de ongekend grote omvang van de Chinese bevolking betekent dat de regering vrijwel niet anders kan dan sommige economische wetten gradueel te implementeren, veel meer dan dat dit in Europa het geval zou zijn;
  • Trial and error gaan hand in hand met corruptie. De grootste belasting op de Chinese economie is nog altijd de mate van corruptie. Een economie gebaseerd op georganiseerde chaos is nou eenmaal meer vatbaar voor corruptive dan een volledig transparante economie;
  • 'Made in China' betekent ook echt ‘gemaakt in China’. Chinezen zijn er nog altijd op gebrand productie in eigen hand te houden, en geenszins afhankelijk te zijn van internationale producenten. In letterlijke zin betekent dit dat China nog altijd liever de kennis afkijkt van externe partijen, om deze vervolgens intern (goedkoper) te kopiëren. Op die manier worden buitenlandse producenten buiten de Chinese markt gehouden;
  • Last low hanging fruits. De resterende laaghangende vruchten van de Chinese economie – goedkope arbeid, productie-opbrengsten en verstedelijking – zijn inmiddels ruimschoots geoogst. Nu is het tijd voor het land om de toekomst op de lange termijn te verzilveren, door de binnenlandse uitgaven te versterken, net als intellectuele input en kennis. Dat is de laatste slag van China om de status van ‘production hub’ te overstijgen tot een geïndustrialiseerde natie met een groeiende middenklasse en stijgende, modale inkomens.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Zorgen over Chinese schulden onnodig

18-jan-17 08:50 - IEXProfs Redactie

Internationale beleggers maken zich onnodig veel zorgen over de Chinese schuldenberg, zegt vermogensbeheerder Ken Wong.

Smog China speelt duurzaam in kaart

17-jan-17 10:00 - IEXProfs Redactie

Door de smog zou de Chinese overheid in 2017 wel eens meer handel in green bonds kunnen toelaten.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.