Drie Griekse kwaden

Soms moet je kiezen uit twee kwaden, soms uit drie. Steen Jakobsen, hoofdeconoom van de Deense Saxo Bank, ziet na de meest recente ontwikkelingen en de verbale rotfruitsmijterij tussen Griekenland en Duitsland drie mogelijke voortzettingen van de zich al jaren voortslepende Griekse tragedie.  De markt verwacht ‘elk moment’ en Griekse bailout, maar Jakobsen vraagt zich af of de onderhandelende partijen een paar weken of slechts een paar dagen tijd proberen te kopen.

De Deense doemdenker ziet drie mogelijke scenario’s die zich zouden kunnen ontvouwen in de komende dagen.

1. een overbruggingskrediet
2. een soft-default
3. een Griekse euro-exit

Scenario 1 lijkt het meest waarschijnlijk, stelt Jakobsen. Met een overbruggingskrediet kan de deadline van 20 maart worden gehaald. Dat is financieel de goedkoopste oplossing, erkent de Deen, maar de politieke kosten daarvan zijn het hoogst, waarschuwt hij. Het zou de enorme kloof tussen de Grieken en de Duitsers pijnlijk blootleggen. Beide partijen zijn gefrustreerd door elkaar en de heftige discussie gisteren was volgens Jakobsen ‘niet geheel volgens het diplomatieke protocol’.

De markt lijkt dit scenario ook in te prijzen gezien de koersstijging van de Griekse obligatie die op 20 maart expireert.


Een soft-default ziet Jakobsen niet snel gebeuren. Er zouden daarbij wat noodleningen blijven lopen en de markt zou moeten worden overspoeld met liquiditeit om besmetting van Spanje, Italië en Portugal af te wenden. Of dat lukt, hangt af van de constructie van zo’n soft-default, mijmert Jakobsen. “En met politici aan zet is het een tijdsverspilling daarnaar te gissen, want zij gedragen zich notoir irrationeel”.

Optie drie – de Grieken houden de eer aan zichzelf en trekken zich terug uit de euro – is ook onwaarschijnlijk. Er zijn in veel landen (Frankrijk bijvoorbeeld) verkiezingen op komst, en niemand wil de kans lopen voor die tijd een enorme flater te slaan en daarop afgerekend te worden door het electoraat. Jakobsen vreest dat daarom gekozen wordt voor wat hij ‘de slechtste optie’ noemt: het kopen van nog meer tijd.

We now need to create a bailout for the bailout which follows the Plan for a Plan to have a plan. Begrijpelijk, zegt Jakobsen dan ook, dat de markt volledig in de war is en zich alleen nog maar richt op de onbegrensde liquiditeit die wordt gecreëerd.

 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Must read: Vorig jaar was het erger

15-dec-16 09:14 - IEXProfs Redactie

En verder: fiscus kan techaandelen niet helpen, the dot plot, tikje voor emerging markets en daar is de Griekse schuldencrisis weer.

Waanzinnige voorspellingen

07-dec-16 14:30 - IEXProfs Redactie

Saxo Bank steekt de nek uit in zijn outlook voor 2017. Zoals: Brexit wordt Bremain. En: Italiaanse banken verslaan markt.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.