'Aandelenrally speculatief'

De huidige aandelenrally is niet houdbaar, en voor beleggers is dit geen goed moment om in te stappen. Dat stelt Guy Wagner, hoofdeconoom bij Banque De Luxembourg Investments, in zijn blog. Het gedrag op de aandelenmarkten lijkt op een herhaling van een jaar eerder. Sinds eind november steeg de S&P 500 met 16,4%; tussen november 2010 en midden-februari 2011 steeg de index met 13%. In beide gevallen is de oorzaak de verbeterende Amerikaanse economie.

Veel beleggers hebben nog steeds niet door hoe moeilijk het voor de geïndustrialiseerde landen zal zijn een weg te vinden uit de gigantische schuldenlast. De economische geschiedenis laat zien dat wanneer de schuldniveaus te hoog zijn, de groei daalt. Dit probleem kan niet worden opgelost door meer schulden te maken. Wagner maakt zich zorgen: centrale banken experimenteren met steeds avontuurlijker beleid, zonder te weten wat dit op de lange termijn betekent.

De koersstijgingen worden veroorzaakt door beleggers die hun shortposities afdekken en portfoliomanagers die bang zijn slechter dan de benchmark te presteren. De aandelen die in 2012 het meest zijn gestegen, daalden in 2011 het sterkst en dat laat zien hoe speculatief de huidige aandelenrally is.

Wagner verwacht dat de aandelenprijzen weer zullen dalen. De bedrijfswinsten zijn de afgelopen paar jaar vaak boven verwachting geweest, maar de nieuwste cijfers wijzen erop dat ze nu een keerpunt hebben bereikt. De marges liggen extreem hoog, en het verleden wijst uit dat het waarschijnlijk is dat deze weer zullen dalen. Daarnaast verslechteren de vooruitzichten voor de wereldeconomie, en is ook de Amerikaanse economie kwetsbaar.

De waarderingen zijn redelijk, maar er is geen reden waarom ze op lange termijn zullen stijgen. Ten midden van een hoge schuldenlast, een crisis in de eurozone en stijgende geopolitieke spanningen kan juist het tegenovergestelde gebeuren. Wagner sluit echter niet uit dat er gezien de risicovolle overheidsobligaties enkele sterke bedrijven zullen zijn die wel een stijging zien.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Pariteit euro en dollar in zicht

14-dec-15 11:10 - IEXProfs Redactie

De euro is het afgelopen jaar sterk gedaald tegenover de dollar. Pariteit is in zicht, aldus Guy Wagner van Banque de Luxembourg.

Afrika stapelt schuld op schuld

23-apr-15 09:30 - IEXProfs Redactie

Veel landen onder de Sahara hebben de laatste jaren hun schulden weer fors laten lopen schrijft Banque de Luxembourg.

Reacties

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
hap
0
Beetje bootje gemist?

Het negatieve sentiment was opgeklopt door alle Angelsaksische anti-euro propaganda natuurlijk tot zulke belachelijke diepten doorgeschoten dat alleen al het herstel naar meer normale omstandigheden een aanzienlijke rally teweegbrengt.
carrytrade
0
Zeker bootje gemist :-)
Eerst Wavin met premie van 100 pct + van de beurs
Nu bod op TNT van meer dan 50 pct dan de huidige koers
Europa staat te laag !!
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.