Allianz: renminbi wordt wereldmunt

Alles wijst erop dat de renminbi een nieuwe wereldmunt wordt. Dat stellen analisten van Allianz Global Investors in een rapport over de Chinese munteenheid. De weg ligt open, en de Chinese overheid neemt steeds verdere stappen naar de liberalisering van de munt die 25% in waarde is gestegen sinds de ontkoppeling van de dollar in 2005.

De situatie in China is momenteel vergelijkbaar met die in de VS toen de dollar de reservemunteenheid werd. Het land heeft een kleine schuld, een klein tekort en is bezig een steeds grotere en leidende exportrol op zich te nemen. Daarnaast heeft China verreweg de grootste buitenlandse reserves, die met 14.000 dollar per seconde stijgen. Daarom is China goed gepositioneerd om de renminbi een grotere rol te laten spelen.

China lijkt een nieuwe fase van economische activiteit te zijn betreden. De populatie bedraagt 1,4 miljard, ongeveer 20% van de wereldpopulatie, en in 2010 genereerde die populatie bijna 14% van de wereldwijd toegevoegde waarde (aangepast voor koopkracht). De Economist Intelligence Unit verwacht dat China’s aandeel in het wereldwijde bbp in 2015 is gestegen tot 17%, en de Aziatische Ontwikkelingsbank voorspelt dat het land in 2050 de VS en Europa voorbijstreeft.

Beijijng is bezig een op export georiënteerde economie om te vormen en het aandeel van de binnenlandse consumptie te laten toenemen. De munt zal hiervan profiteren en geleidelijk verder in waarde stijgen.

Om de lokale industrie te beschermen tegen een plotselinge waardestijging geeft China buitenlandse investeerders nu gecontroleerd toegang tot de munt, bijvoorbeeld via de uitgifte van staatsobligaties in renminbi. Ook internationale ondernemingen zoals Volkswagen en McDonald’s die actief zijn in China hebben obligaties in renminbi uitgegeven. De toename van de grensoverschrijdende handel in renminbi in Azië is enorm en laat zien dat het al een leidende valuta is in de regionale handel.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Zorgen over Chinese schulden onnodig

18-jan-17 08:50 - IEXProfs Redactie

Internationale beleggers maken zich onnodig veel zorgen over de Chinese schuldenberg, zegt vermogensbeheerder Ken Wong.

Smog China speelt duurzaam in kaart

17-jan-17 10:00 - IEXProfs Redactie

Door de smog zou de Chinese overheid in 2017 wel eens meer handel in green bonds kunnen toelaten.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.