Olieprijs grootste gevaar voor Azië

“Niet Europa, maar stijgende olieprijzen zijn de grootste bedreiging voor de groei van Azië.” Aldus de waarschuwende woorden van HSBC aan een reporter van CNBC. Terwijl beleggers zich druk maken over de Europese schuldencrisis en de impact daarvan op de groei van Azië, wijst een econoom van HSBC op de stijgende olieprijzen. Die zouden voor opkomende markten een groter risico behelzen dan de Griekse malaise, aldus Frederic Neumann, co-hoofd Asian Economics Research bij de bank. 

Als de prijs van ruwe olie blijft stijgen, gaat dat ten koste van het herstel in de Amerikaanse economie, stelt Neumann. En dat heeft op haar beurt effect op de Aziatische export, redeneert Neumann. Op dit moment is de prijs van een vat Brent-olie goed voor 120 dollar – zo’n 10 dollar duurder dan rond deze tijd vorig jaar. En die prijs kan volgens Neumann het komende jaar zelfs hoger uitvallen, gezien de geopolitieke spanningen die borrelen rondom olie, en de krachtige vraag ernaar vanuit Azië. Neumann: “Wie denkt dat de zwakke situatie in Europa de olieprijs de komende tijd in bedwang zal houden, onderschat de Aziatische vraag naar olie”.

Een piek in de olieprijs heeft verreweg het meeste effect op Aziatische economieën, gezien het hoge energieverbruik in de regio. Samen met Australië en Nieuw Zeeland geldt Azië vandaag de dag als de grootste verbruiker van ruwe olie, goed voor bijna 32% van de totale wereldbehoefte. Noord-Amerika volgt met ongeveer 26% van die vraag, gevolgd door 17% vraag naar olie vanuit Europa, aldus gegevens van HSBC. Volgens Neumann hebben hoge olieprijzen het meeste impact op groei van economieën, meer dan op inflatie. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Must read: Nucleair staartrisico

28-nov-16 09:00 - IEXProfs Redactie

Kans op nucleaire knal groter dan ooit, Goldman Sachs gelooft in 2017, in de olie en de 10 beste wereldaandelenfondsen.

Economie profiteert van duurdere olie

24-nov-16 13:33 - IEXProfs Redactie

Hogere olieprijzen geven de wereldeconomie een impuls, terwijl lage prijzen de groei eerder belemmeren, stelt Goldman Sachs

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Fondsmanager omhelst eurozone weer

18 jan - IEXProfs Redactie

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.