Vijf argumenten tegen beurskrach

De S&P 500 staat even hoog als in 2007 en 2000. Komt er een krach, net als toen? Nee, zegt Barron's, om vijf redenen.

De bommen tijdens de Boston-marathon hebben de beurskoersen tijdelijk doen tuimelen. Maar dat neemt niet weg dat de S&P 500 nog altijd 10% hoger staat dan eind vorig jaar. Normaal gesproken heeft deze index een heel jaar nodig voor zo'n winst. Bovendien is het huidige niveau vergelijkbaar met dat van het voorjaar van 2000 en de herfst van 2007, twee momenten die voorafgingen aan een diepe koersval. Met andere woorden: zit er een nieuwe krach in de lucht?

Nee, concludeert Barron´s op grond van een recente analyse van Bank of America Merrill Lynch. Het optimisme van BofA ML vindt overigens steun in haar eigen cijfers over het eerste kwartaal: een vervierdubbeling van haar winst jaar-op-jaar, vooral dankzij forse groei van de kredieten aan het Amerikaanse MKB, van nieuwe woninghypotheken, in het vermogensbeheer en in zakenbank-fees. Hieronder volgen BofA ML's vijf anti-krach-argumenten:

1. Hogere winsten maken aandelen goedkoper

De bedrijfswinsten onder de huidige S&P 500-rally zijn twee keer zo hoog als in 2000 en 18% procent hoger dan in 2007. Daardoor blijft ook de koers-winstverhouding binnen de perken. De huidige gemiddelde K/W van de S&P 500 is 14, tegen 15 in 2007 en zelfs 25 in 2000. Dat biedt natuurlijk geen garantie dat de koersen verder zullen stijgen. Misschien stokken ze wel totdat de Amerikaanse economie harder gaat groeien en meer nieuwe banen genereert. Maar de K/W is niet de enige indicatie dat de huidige koersen nog redelijk zijn. Ook gemeten naar price to book - de koers versus de waarde van de bedrijfsactiva per aandeel - zijn Amerikaanse aandelen 20% goedkoper dan in 2007 en zelfs de helft goedkoper dan in 2000.

2. De dividenden zijn hoger

De gemiddelde pay-out van S&P 500-aandelen ligt nu op 2,1%, tegen 1,8% in 2007 en 1,1% in 2000. Ter compensatie van wild dansende koersen eisen beleggers meer dividend, liefst ieder kwartaal, en de meeste bedrijven komen hen daarin tegemoet. Het aantal dividendbetalers in de index is sinds 1999 nog nooit zo hoog geweest. Gemiddeld keren zij 36% van hun winsten uit. Nog maar twee jaar geleden was dat 29%. En dat cijfer kan nog gemakkelijk omhoog: historisch ligt het gemiddelde op 50%.

3. Bedrijven hebben minder schuld

Na aftrek van kasreserves hebben de S&P 500-bedrijven een schuld van gemiddeld 1,7 maal Ebitda - slechts half zoveel als in 2007 en 2000. Door de extreem lage rente en extreem grote vraag naar obligaties, ook die van bedrijven, is die schuld bovendien veel goedkoper. Mocht de economie weer gaan haperen, dan zullen veel minder bedrijven bezwijken aan hun schuldenlast.

4. Alle vluchtroutes zijn afgesneden

Het effectieve rendement op een tienjaars Treasury is nu 1,7%; in 2007 was dat nog 4,7%, in 2000 zelfs 6%. Op zoek naar vluchthavens hebben beleggers, daarbij krachtig geholpen door de centrale banken, de effectieve rendementen op obligaties tot dicht naar de nul gedreven. Zelfs bij de huidige lage inflatie stelen obligatiebeleggers nog uit eigen portemonnee. Of ze het nou leuk vinden of niet, beleggers die wel geld willen verdienen hebben geen andere keus dan aandelen.

5. Koersen klimmen deels door inflatie

Hoe spectaculair de recente stijging van de S&P 500 ook lijkt, eigenlijk moet daar de inflatie nog vanaf. Die was weliswaar laag de laatste jaren, maar gecumuleerd bedraagt hij nog altijd 11% sinds 2007.

Toch blijft voorzichtheid geboden, waarschuwt Barron´s. Beleggers kunnen er maar beter vanuit gaan dat verdere rendementen op aandelen bescheiden zullen blijven de komende jaren. Verder zijn er altijd hoekjes van de markt die wél oververhit raken. Vooral de "gouwe ouwen" zoals Coca-Cola en McDonald's, die beleggers van oudsher kopen omdat het zulke veilige beleggingen zijn, zijn momenteel kostbaar.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus