‘Goud? Kies dan voor mijnbouwers!’

Mijnbouwbedrijven zijn fors in waarde gedaald door zorgen over de goudprijs en de dalende winstgevendheid. Nu instappen?

De goudprijs daalt gestaag, sinds begin dit jaar is de prijs voor het edelmetaal al 4,3% goedkoper geworden. Goud is volgens onderstaande tabel zelfs de slechtst presterende beleggingscategorie. Maar dat is nog niets, als we het vergelijken met de grote mijnbouwbedrijven. Die zijn 15% in waarde gedaald door zorgen over de vooruitzichten voor het edelmetaal en de dalende winstgevendheid van deze mijnbouwbedrijven. De mijnbouwers noteren nu op hun laagste niveau in 25 jaar, gerelateerd aan de goudprijs. Maakt dat deze aandelen nu goedkoop en interessant?Een optimist over de toekomst van het edelmetaal, ziet nu een ideaal instapmoment. David Dietze (Point View Wealth Management) is deze mening toegedaan. Als iemand in goud wil stappen, dan moet hij het via de goudmijnbedrijven doen. Daar valt volgens hem goed geld te verdienen en ze keren ook nog eens een aantrekkelijk dividend uit.

Kostenbeheersing
Een pessimist richt zijn kritiek vooral op de dramatische winstgevendheid van de mijnbouwers. Warren Gilman noemt deze aandelen een vreselijke plek, waar je als belegger gewoon niet wilt zijn. De managers van dit soort bedrijven hebben bewezen maar slecht met kapitaal om te kunnen gaan. Pas als ze bewezen hebben kosten te kunnen beheersen, kan een belegger weer eens overwegen er geld in te steken.

Dietze ziet juist op dat vlak veel verbetering. Ze zijn veel gedisciplineerder met hun kapitaalbestedingen, wat de winstgevendheid ten goede komt. De winstgevendheid leed onder de snel stijgende operationele kosten. Omdat ze dachten dat de sky the limit was voor goud, werd veel geld gestoken in uitbreiding van de productiecapaciteit. David Lennox (Fat Prophets) ziet de stijging van winningskosten voor goud afvlakken en de trend is neerwaarts.

Dividend
Een ander argument voor de mijnbouwbedrijven is het aantrekkelijke dividendbeleid. Newmont Mining keert 3,6% dividend uit en Barrick Gold 2,8%, wat nog kan stijgen als de goudprijs weer oploopt. Het dividendrendement ligt bijna tweemaal zo hoog als de rentevergoeding bij treasuries.

Dietze en Lennox voorspellen een veel hogere goudprijs aan het eind van dit jaar. Dit onderbouwen zij met de inflatierisico’s in de VS, de aanhoudende schuldencrisis in Europa en een mogelijke ommekeer in de dollerkoers. Als de dollar blijft oplopen komt de concurrentiepositie van de VS onder druk en zal Bernanke proberen de tendens te keren. Ook kan de schuldencrisis in de VS nog leiden tot een nieuwe risicoaversie onder beleggers en de goudprijs steunen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus