Emerging credits, diving currencies

Poolse obligaties stegen in 2011 met 6%, maar de zloty zakte met 14%. Institutional Investor wijst op de valutarisico's.

Tuk op hogere rendementen stappen beleggers massaal in staats- en bedrijfsobligaties uit opkomende markten. Merkwaardig genoeg vergeten ze meestal de bijkomende valuta-effecten. Die zijn aanzienlijk, want de correlatie tussen opkomende obligaties en hun valuta's is minimaal. Zo steeg de Poolse obligatiemarkt in 2011 met 6%. De zloty kelderde echter met 14%, waardoor een obligatebelegger zonder zloty-hedge netto 8% verloor. 

Het blog Institutional Investor wijdt een artikel aan dit fenomeen. Mexico is een nog schrijnender voorbeeld. Mexicaanse staatsleningen werden in 2011 liefst 9,4% meer waard. Helaas viel de peso met 11,6%. De discrepantie tussen obligatie- en wisselkoers kan ook positief uitwerken. In 2009 daalden Zuid-Afrikaanse obligaties met 1,4%. De rand werd echter 25,5% meer waard ten opzichte van de dollar. Oorzaak: de drivers van valutamarkt en obligatiemarkt lopen sterk uiteen. 

Polen en Mexico zijn sterk groeiende, relatief goed geleide economieën met veelbelovende vooruitzichten. Obligatiebeleggers letten vooral op zulke binnenlandse factoren. Maar wisselkoersen worden bepaald door internationale invloeden, zoals relatieve prijsverschillen met handelspartners. Eigenlijk, aldus Institutional Investor, moeten alle beleggers in opkomende obligaties parallel daaraan een valutastrategie hanteren. Vreemd genoeg doen ze dat bijna nooit. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Duurzaam beleggen