‘Great Rotation is prematuur’

Beleggers raken opgewonden van de rally en het gerucht dat er sprake is van een Great Rotation, prematuur vind Levkovich

Beleggers raken opgewonden van de aandelenrally en het gerucht dat er sprake is van een ‘Great Rotation’ uit obligaties in de aandelen. Maar Tobias Levkovich, aandelenstrateeg bij Citigroup, vindt een rotatie prematuur. Er is geen noodzaak voor een grote verschuiving van de ene beleggingscategorie naar de andere en ook de timing moet beleggers terughoudend maken.

Er zijn twee strenge bearmarkten in twaalf jaar tijd nodig geweest om beleggers uit de aandelen te bewegen. Nu wordt er gesproken over een obligatiebubbel, maar de zorg van Levkovich is dat met dat etiket alle redelijkheid verdwijnt. Wie wil er beleggen in een bubbel die elk moment kan barsten?

Levkovich erkent dat er een tijd zal aanbreken dat de Fed de koers moet veranderen en de rente zal gaan stijgen. Veel economen voorspellen al een rentevergoeding op 10-jaars Treasuries van 2,5% aan het einde van 2013. Maar Levkovich ziet het niet zo hard lopen.

Verliezen lijden op obligatiebeleggingen is voor veel beleggers nog geen reden om massaal uit te stappen. Na de tech-bubbel en de terugval in de markten zagen beleggers lange tijd juist kansen in de dalende aandelenprijzen. Het duurde twee jaar voordat er echt sprake was van een uitstroom uit beleggingsfondsen. Om nu al in een rotatie te geloven, vindt de aandelenstrateeg prematuur.

De laatste vier jaar hebben aandelen beter gepresteerd dan obligaties, maar het geld stroomde tot nu toe niet massaal in die richting. Levkovich denkt dat dit nog wel een jaar kan duren, omdat veel beleggingsadviseurs een vijfjaars horizon hebben in hun analyses en niet een van vier jaar.

Wel ziet Levkovich dat het vertrouwen in aandelen groeit. Credit condities spelen ook in het voordeel van de economische trend. Hij voorspelt nog altijd een eindstand van de S&P500 van 1615 punten voor dit jaar, wel is de rally krachtiger tot nu toe dan de opmars waar hij vanuit ging. De cashposities van beleggers zijn toegenomen, wat laat zien dat veel cliënten nog niet zijn ingestapt. De hedgefondsen blijven met hun aandelenbeleggingen ook achter bij de indices.

Levkovich voorziet dan ook geen grote correctie, omdat de trends constructief zijn. De maand maart kan wel een struikelblok vormen, gezien de politieke hindernissen die genomen moeten worden. Ook is het goed om de geopolitieke risico’s goed te monitoren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus