Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Bubbels, tail risks & verzekeringen

Er lijken momenteel weinig tail risks te zijn, maar volgens Niall O’Leary van State Street is elke bubbel een staartrisico.

Met de gevaren van de fiscal cliff voorlopig achter ons, een aantrekkende economie in Amerika en ook de dreiging van een Grexit die verleden tijd is, lijken er momenteel weinig staartrisico's voor beleggers. Deze tail risks zijn grote gebeurtenissen die niet vaak voorkomen, maar wel een grote impact kunnen hebben op de economie en beleggingen. Denk aan de tsunami in Japan.

Dat wil echter niet zeggen dat beleggers hun portefeuille niet regelmatig moeten doorlopen om te kijken of ze voldoende doen aan risicobeheersing, aldus Niall O’Leary, is Managing Director en Head of EMEA Portfolio Strategy bij State Street.

“Er is immers altijd wel ergens in de markt een bubble en dat is eigenlijk ook een staartrisico. Het is net als met een brandverzekering, die verleng je ook elk jaar, ook als je niet verwacht dat er brand komt.” Maar risico’s hedgen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te beleggen in verschillende strategieën.

Verzekering
O’Leary noemt de convergente en divergente strategieën. “Onder de eerste noemer vallen strategieën die het goed doen bij normale omstandigheden, onder de tweede strategieën die het goed doen in  crisistijd als de markt irrationeel reageert. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan CTA’s. Maar het beste is om de portefeuille op te bouwen uit converted en disverted strategieën.”

Dat betekent dat de downside bij een staartrisico dat bewaarheid wordt aardig beperkt is, maar het opwaarts potentieel van de portefeuille ook een maximum heeft.

Volgens O’Leary zijn beleggers hier door de opeenvolgende crises die de afgelopen jaren over ons heen zijn gekomen, meer toe bereid. “Je moet iets prijsgeven voor die verzekering.” Uit onderzoek van State Street in september vorig jaar blijkt dat beleggers een gedegen diversificatie in de portefeuille meer en meer als de beste bescherming tegen staartrisico zien. En daarin hebben ze volgens O’Leary helemaal gelijk.
Don't fight the ECB

Een voordeel hierbij is dat ze geen ingewikkelde producten hoeven te kopen om dat doel te bereiken. Als voorbeeld noemt O’Leary het eurokernobligatiefonds van zijn eigen huis. Op die manier zijn beleggers niet blootgesteld aan de problemen op de zuidelijke Europese obligatiemarkten en hoeven ze niet te hedgen als ze een groot gemengd obligatiefonds hebben. De meest in het oogspringende tail risks waar beleggers in 2013 mogelijk mee te maken hebben zijn volgens O’Leary vooral politieke.

“Het is aantoonbaar dat de Amerikaanse politiek momenteel niet naar behoren functioneert. Republikeinen moeten inzien dat als ze zo strak onderhandelen over de economische stimuleringsmaatregelen en het verhogen van het schuldplafond, ze meer kunnen verliezen dan ze lief is. Syrië en Mali kunnen een politieke risico vormen en daarmee van belang zijn voor beleggers.”

Tot slot waarschuwt O’Leary beleggers om vooral niet tegen de centrale banken in te beleggen. “Het oude spreekwoord is don’t fight the Fed, maar gezien de maatregelen die de ECB tegenwoordig kan nemen, is het meer don’t fight any central bank.” Nog een staartrisicootje waar beleggers zich dus maar beter tegen kunnen beschermen.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?