Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

Het grote goud blog

Lezersmail. Goud en mijnen gekocht en nu met de handen in het haar. College goud voor beginners, maar graag jullie advies lezers.

Alstublieft, wilt u mij nóóit naar goud vragen? Ik heb en kan er niks mee. Toch doen, hé? Deze mail kreeg ik en ik heb jullie hulp nodig, lezers. Een meneer wil weten bij wie hij voor advies moet zijn en ik weet het niet. Bemoeial als ik ben (ik en mijn grote mond, weet u wel) heb ik wél wat te vertellen :-) Eerst de brief:

"(...) Ik ben de afgelopen 2,5 jaar begonnen met aankoop van goud en zilver. Dit heeft nog niet echt resultaat opgeleverd, integendeel. Het gaat steeds slechter. En ik ben daarom op zoek naar verhalen over goud en zilver, kijkend wat de experts ervan vinden. Ook over mijnaandelen, ook die gaan slecht (...)"

Mijn antwoord: ik loop al wat jaartjes mee, maar ik weet (nog steeds) echt niet bij welke goeroe, site, bank of adviseur u moet zijn voor goed en objectief advies. Geldt niet alleen voor goud eigenlijk, bedenk ik mij meteen :-) Enfin, u mailt mij, dus vertel ik wat ik zelf weet en vind en hopelijk helpen mijn lezers u verder.

Controversieel
Staat u mij toe bot te zijn: u hebt geblunderd. U had uw huiswerk moeten maken vóór u goud en zilver kocht en niet nu nog omdat het tegenvalt. Als u geen zin hebt om u in de materie te verdiepen en liever op een goeroe, site, bank of adviseur leunt, dan kunt u de beurs denk ik beter verlaten. Waarom heb ik géén advies?

Goud en zilver zijn controversieel met stellige, felle en dogmatische voor- en tegenstanders (lees: vaak drammerige gelijkhebbers) en er hangt een zweem en soms zelfs beerputlucht omheen van geheimzinnigheid, complotten, manipulatie, duistere figuren en sinistere clubs. Discussies worden daarom al snel ruzies.

De goud- en zilvermarkt is klein in vergelijking met aandelen- en obligatiemarkten, maar er zijn wel grote spelers als beleggingshuizen, zaken- en centrale banken en zelfs landen op actief. Dit verklaart mede waarom er zoveel complottheorieën zijn en waarom er in no time grote koersschommelingen kunnen zijn.

Essentie
Toch komt het volgens mij bij goud (en zilver) in essentie maar op één vraag neer: denkt u wel of niet of het intrinsieke of echte waarde heeft?

Nee, zegt de een. Goud doet niks, produceert niets, levert geen diensten, betaalt geen dividend of rente, kost veel geld om te bewaren en het risico bestaat dat het verloren gaat. Bij aandelen en obligaties kun je rekenen. Zo zijn beide (mijn mening, hoor!) nu vrij duur (aandelen) tot heel erg duur (AA(A)-staatsobligaties, vandaar die lage rentes). Bij goud is dat niet te bepalen en geldt slechts één regel: de prijs is wat de gek ervoor geeft.

Ja, zegt de ander. Goud is door de geschiedenis heen bij alle volken en culturen het meest gewilde en kostbare item. Het is daarom met zilver en platina de enige asset die werkelijke waarde heeft, in tegenstelling tot aandelen, obligaties en vooral valuta die, als het er op aankomt, niets meer waard zijn dan het papier waarop ze zijn gedrukt. De echte waarde van goud (veel!) komt bovendrijven als ook de echte waarde van al dit papier (niets!) duidelijk wordt.

Harde cijfers
Aan u de keuze! Gulden middenweg bewandelen kan ook nog, hé? Dan kort door de bocht de feiten. Als u twee eeuwen geleden (zeg maar de start van de industriële revolutie en vorming van het moderne westen) 1 dollar stak in de volgende items, dan was die nu gecorrigeerd voor inflatie het volgende waard geweest:

Deze eeuw is de situatie compleet omgekeerd en vandaar ook dat goud en zilver zo in de schijnwerpers staan. Ik weet niet of u korte, middellange, lange tot eindeloos lange belegger bent, maar het is aan ú om te bepalen waar u nú het beste úw geld in kan steken voor úw toekomst.

OK, de grafiekjes lopen niet door tot nu, maar u snapt het. Nu jullie lezers, vertel waar deze meneer moet zijn voor advies over goud en vooral die mijnen. Roeptoeter nou niet zozeer uw mening, maar linkjes aub! Oh ja, en zeg er bij of u zelf long of short zit, wel zo eerlijk. Ik heb geen positie in goud, zilver of mijnen.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

    IEXFonds 40