Commodity Super-Cycle is voorbij

Het zit erop voor de grondstoffen. De ‘Super Cycle’ is voorbij, constateren de grondstofspecialisten van Citigroup.

Het zit erop voor de grondstoffen. De Super Cycle is voorbij, constateren de grondstofspecialisten van Citigroup in een recent rapport. De wereld voor de grondstofbelegger ziet er anders uit, in the New Abnormal is het geen kwestie meer van makkelijk geld verdienen en langetermijn posities innemen. Wel zijn er nog genoeg kansen te vinden voor de slimme grondstofbelegger.

Citigroup komt tot zijn conclusies als het kijkt naar de veranderingen in klimaat en in China. Aanbod groeit, terwijl de vraag achterblijft met dalende prijzen tot gevolg. De klimaatveranderingen hebben een impact op de prijzen voor olie en voedsel en jagen daarmee de inflatie aan.

In het rapport van de Global Commodities Strategy Group wijzen de specialisten van Citigroup bij voorbeeld op de switch die de VS maken van olie naar gas. Er is meer geld beschikbaar om nieuwe bronnen aan te boren, wat leidt tot een groter aanbod in grondstoffen. Maar de toenemende vraag lijkt af te nemen. China maakt een transformatie door die gepaard gaat met een lagere economische groei. Verder is de Chinese economie minder grondstofintensief. Van een aantrekkende vraag is op z’n vroegst eind 2013 weer sprake, denkt Citigroup.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Alternatieve beleggingen