Comfortabele inflatie in China

Inflatie in China blijft op een comfortabel laag niveau, terwijl de industriële productie en winkelverkopen toenemen

Inflatie in China blijft op een comfortabel laag niveau, terwijl de industriële productie en winkelverkopen toenemen, meldt Bloomberg. De industriële productie is in oktober met 9,6% toegenomen. Daarmee overtrof het macrocijfer de verwachtingen en het is de grootste toename in vijf maanden. De winkelverkopen zijn niet zo hoog geweest sinds maart, die vertoonden in oktober een groei van 14,5%.

Bodem bereikt
De beurs van Shanghai staat onder druk, dit jaar is de index al 5,8% kwijtgeraakt vanwege de zorgen over de groeivertraging en winstval bij bedrijven.  Beleggers vragen zich af of de bodem bereikt is in de terugval van economische groei. Lu Ting, econoom bij Bank of America antwoordt daar volmondig ‘ja’ op. Het herstel wat zichtbaar wordt in de macrocijfers is voor een groot deel te danken aan overheidsuitgaven. Staatsuitgaven groeiden met 5,1%.

Inflatie laag, maar bedreigd
De inflatie was gematigd in oktober, zelfs onder het verwachte gemiddelde. Yao Wei, econoom bij Societe Generale denkt wel dat de People’s Bank of China alert blijft, omdat het economisch herstel de prijzen weer op kan drijven. In oktober stegen de voedselprijzen 1,8%, terwijl ze in september nog 2,5% duurder werden vergeleken met een jaar eerder. Inflatie is momenteel stabiel en op een comfortabel laag niveau. Wel ziet de centrale bank van China risico’s voor prijsstijgingen van importgoederen en door stimuleringsprogramma’s.
Zhang Zhiwei, econoom bij Nomura Holdings, gaat ervan uit dat de macrocijfers sterk blijven in de rest van het laatste kwartaal.

Asia Pacific
De centrale bank van Australië heeft de groeiverwachting voor 2013 naar beneden bijgesteld, de economie worstelt met lagere investeringen en het voornemen van de overheid om tot een begrotingsoverschot te komen. De centrale bank van Korea laat de rentepercentages onveranderd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie