'Echoboomers' jagen huizenmarkt aan

De kinderen van de baby boomers gaan vanaf volgend jaar de huizenmarkt in de VS aanjagen, zo tonen demografische data.

'Echo boomers' gaan vanaf volgend jaar de Amerikaanse woningmarkt aanjagen. Zo heten de kinderen van de baby boomers, zelf inmiddels 65 of ouder, traditioneel de bevolkingsgroep in de VS met het hoogste percentage woningbezitters. De echo boomers, ook wel bekend als Generatie Y, betreden nu de leeftijdscategorie 30 tot 45, met het hoogste percentage mensen die voor het eerst een eigen huis aanschaffen.

Dat stelt Moody's op grond van demografische gegevens, zo meldt het blog Business Insider. Het aandeel huiseigenaren in de totale Amerikaanse bevolking begon na een langdurige stijging al vier jaar vóór de kredietcrisis fors terug te lopen, zo blijkt uit onderstaande grafiek. Dankzij de vergrijzing zal dit percentage vanzelf weer gaan oplopen, zo maakt de stippellijn vanaf 2013 duidelijk.

 Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans dat hij in zijn eigen huis woont, zo luidt een ijzeren wet in de woningmarkt. Van de leeftijdsgroep tot 25 is minder dan een kwart woningeigenaar, tot 30 is dat 35%. De twee leeftijdsgroepen daarna maken een grote sprong voorwaarts. Tot 35 jaar stijgt het percentage woningbezitters naar 50%, tot 45 naar 65%. Daarna vlakt de groei af tot 85% huiseigenaren in het cohort 70 tot 75 jaar oud.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie