Legg Mason: Huizenmarkt VS laait op

De jarenlange waakvlam onder de Amerikaanse woningmarkt wakkert eindelijk aan tot een vuurtje, signaleert Legg Mason.

De jarenlange waakvlam onder de Amerikaanse woningmarkt wakkert eindelijk aan tot een vuurtje. De vraag naar huizen stijgt weer, terwijl het aanbod juist een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Tegelijkertijd drukt QE3, de laatste ronde monetaire stimulering door de Federal Reserve Bank, de rente op hypotheken. Het kan niet anders of de huizenmarkt in de VS komt weer tot leven, met grote positieve gevolgen voor de economie.

Dat stelt vermogensbeheerder Legg Mason in een nieuw rapport. "Kijk naar de cijfers," schrijft Legg Mason. "Terwijl de vraag naar nieuwe huizen toeneemt, is de beschikbare voorraad huizen gedaald tot een nieuw schaarsterecord van 141.000 eenheden." De huidige voorraad ligt 63% onder de vorige piek van januari 2009, zo blijkt uit onderstaande grafiek.

 

Deze situatie zal onvermijdelijk leiden tot hogere huizenprijzen en meer nieuwbouw, zo vervolgt Legg Mason. Meer nieuwbouw betekent meer banen in de bouw en bij zijn vele toeleveranciers. Hogere woningprijzen betekenen dat het kapitaal van Amerikaanse huishoudens in waarde stijgt, waardoor de binnenlandse consumptie en het vertrouwen in de economie zullen toenemen. Ook hypotheekbanken profiteren.

 

ontvang IEXProfs magazine

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie