Recordhoogte dividend in Europa

Het dividendrendement in Europa heeft het hoogste punt bereikt sinds 1999. Goldman Sachs analyseert de situatie.

Het dividendrendement in Europa heeft het hoogste punt bereikt sinds 1999. In de Strategy Matters analyseert Goldman Sachs de situatie. Bijna de helft van de bedrijven in de STOXX Europe 600 bieden een dividendrendement dat hoger ligt dan de rente op obligaties. Beleggers hebben echter een duidelijke voorkeur voor obligaties, en dat biedt mogelijkheden voor diegenen die wat meer risico durven te nemen. 

Dividendopbrengsten en de opbrengsten van obligaties zijn niet direct te vergelijken, merkt de zakenbank op; dat geldt alleen voor bedrijven met duurzame uitbetalingsratio’s en gezonde balansen. Daarnaast zijn aandelen veel volatieler en is de rente op obligaties mede afhankelijk van de looptijd.

Hogere dividendopbrengsten wijzen op hogere aandelenprijzen ten opzichte van obligaties. Goldman Sachs denkt dat aandelen het op de middellange termijn beter zullen doen. De zakenbank raadt aandelen aan met hoge, groeiende dividenden. 

Terugkopen
Historisch gezien daalde het aanbod van aandelen wanneer de kosten van aandelen hoger lagen dan die van obligaties. Bedrijven zullen daarom aandelen blijven terugkopen, en mogelijk zullen meer bedrijven proberen om hun kapitaalstructuur te verbeteren door schuldpapier om te ruilen tegen aandelen. 

Siemens deed dat bijvoorbeeld de afgelopen twee maanden nadat het bedrijf aankondigde schuldpapier uit te geven om aandelen terug te kopen. Ruim een maand later had Siemens 2,7 miljard aan bedrijfsobligaties uitgegeven – tegen een uitzonderlijk lage rente. Het bedrijf wil voor het einde van het jaar voor 3 miljard aan aandelen terugkopen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie